Ga verder naar de inhoud

Fonds Vergnes steunt restauratie meesterwerk Rubens

Het KIK is bijzonder verheugd te mogen aankondigen dat het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bereid werd gevonden om het interdisciplinair conservatie- en restauratieproject ‘Madonna met Kind, omringd door heiligen’, te financieren.

Bernard, Gonda en Emily Vergnes: “Al van bij ons eerste bezoek aan de Rubenskapel waren we overweldigd door de schoonheid van het schilderij. Er gaat ook zoveel symboliek schuil in dit kunstwerk. En de wijze waarop Rubens het thema van de ‘Sacra Conversazione’ in dit meesterwerk benaderde is absoluut fascinerend.

We dragen graag bij aan het behoud van dit kunstwerk. De geschiedenis van het schilderij leest bijna als een detectiveverhaal. Wie heeft het ooit in opdracht gegeven? Waarom werd het nooit door de opdrachtgever in ontvangst genomen? En waarom wenste Rubens dat net dit schilderij in zijn grafkapel zou komen?

Vanaf ons eerste bezoek aan het KIK zijn we ook enorm onder de indruk van de mensen die hier werken. Dat inzicht, het oog voor detail, de passie waarmee zij hun taken vervullen... En ze kunnen ook uitstekend communiceren over hun werk. De mensen hier zijn echt fantastisch.”

Het KIK wenst Bernard, Gonda en Emily Vergnes uitdrukkelijk te bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in de werking van het KIK.

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview 00378

Mariaretabel is terug in Boussu

16.03.2023

Nu het onderzoek en de restauratie door het KIK zijn afgerond - resultaten van dendrochronologie-onderzoek zullen nog volgen -, is het retabel van de Maagd Maria, mét de in 1914 gestolen fragmenten, sinds januari te bewonderen in de Kapel van de Heren in Boussu.

Lees meer
20220310 Bonka KIK Online 05469

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

13.03.2023

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Lees meer