Ga verder naar de inhoud

Fonds Vergnes steunt restauratie meesterwerk Rubens

Het KIK is bijzonder verheugd te mogen aankondigen dat het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bereid werd gevonden om het interdisciplinair conservatie- en restauratieproject Maria met Kind omringd door heiligen te financieren.

Bernard, Gonda en Emily Vergnes: “Al van bij ons eerste bezoek aan de Rubenskapel waren we overweldigd door de schoonheid van het schilderij. Er gaat ook zoveel symboliek schuil in dit kunstwerk. En de wijze waarop Rubens het thema van de ‘Sacra Conversazione’ in dit meesterwerk benaderde is absoluut fascinerend.

We dragen graag bij aan het behoud van dit kunstwerk. De geschiedenis van het schilderij leest bijna als een detectiveverhaal. Wie heeft het ooit in opdracht gegeven? Waarom werd het nooit door de opdrachtgever in ontvangst genomen? En waarom wenste Rubens dat net dit schilderij in zijn grafkapel zou komen?

Vanaf ons eerste bezoek aan het KIK zijn we ook enorm onder de indruk van de mensen die hier werken. Dat inzicht, het oog voor detail, de passie waarmee zij hun taken vervullen... En ze kunnen ook uitstekend communiceren over hun werk. De mensen hier zijn echt fantastisch.”

Het KIK wenst Bernard, Gonda en Emily Vergnes uitdrukkelijk te bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in de werking van het KIK.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer