Ga verder naar de inhoud

Fonds Vergnes steunt restauratie meesterwerk Rubens

Het KIK is bijzonder verheugd te mogen aankondigen dat het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bereid werd gevonden om het interdisciplinair conservatie- en restauratieproject ‘Madonna met Kind, omringd door heiligen’, te financieren.

Bernard, Gonda en Emily Vergnes: “Al van bij ons eerste bezoek aan de Rubenskapel waren we overweldigd door de schoonheid van het schilderij. Er gaat ook zoveel symboliek schuil in dit kunstwerk. En de wijze waarop Rubens het thema van de ‘Sacra Conversazione’ in dit meesterwerk benaderde is absoluut fascinerend.

We dragen graag bij aan het behoud van dit kunstwerk. De geschiedenis van het schilderij leest bijna als een detectiveverhaal. Wie heeft het ooit in opdracht gegeven? Waarom werd het nooit door de opdrachtgever in ontvangst genomen? En waarom wenste Rubens dat net dit schilderij in zijn grafkapel zou komen?

Vanaf ons eerste bezoek aan het KIK zijn we ook enorm onder de indruk van de mensen die hier werken. Dat inzicht, het oog voor detail, de passie waarmee zij hun taken vervullen... En ze kunnen ook uitstekend communiceren over hun werk. De mensen hier zijn echt fantastisch.”

Het KIK wenst Bernard, Gonda en Emily Vergnes uitdrukkelijk te bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in de werking van het KIK.

Meer nieuws van KIK/IRPA

Adobe Stock 270923984n small

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

02.12.2022

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer