Ga verder naar de inhoud

Fonds Vergnes steunt restauratie meesterwerk Rubens

Het KIK is bijzonder verheugd te mogen aankondigen dat het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bereid werd gevonden om het interdisciplinair conservatie- en restauratieproject Maria met Kind omringd door heiligen te financieren.

Bernard, Gonda en Emily Vergnes: “Al van bij ons eerste bezoek aan de Rubenskapel waren we overweldigd door de schoonheid van het schilderij. Er gaat ook zoveel symboliek schuil in dit kunstwerk. En de wijze waarop Rubens het thema van de ‘Sacra Conversazione’ in dit meesterwerk benaderde is absoluut fascinerend.

We dragen graag bij aan het behoud van dit kunstwerk. De geschiedenis van het schilderij leest bijna als een detectiveverhaal. Wie heeft het ooit in opdracht gegeven? Waarom werd het nooit door de opdrachtgever in ontvangst genomen? En waarom wenste Rubens dat net dit schilderij in zijn grafkapel zou komen?

Vanaf ons eerste bezoek aan het KIK zijn we ook enorm onder de indruk van de mensen die hier werken. Dat inzicht, het oog voor detail, de passie waarmee zij hun taken vervullen... En ze kunnen ook uitstekend communiceren over hun werk. De mensen hier zijn echt fantastisch.”

Het KIK wenst Bernard, Gonda en Emily Vergnes uitdrukkelijk te bedanken voor hun steun en hun vertrouwen in de werking van het KIK.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer