Ga verder naar de inhoud

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie: we weten dat hij in 1426 overleed, maar zijn aandeel in het Lam Gods bleef tot voor kort een raadsel. En andere schilderijen van hem zijn niet gekend.

Daar bracht ons interdisciplinair restauratieteam samen met de Universiteit Antwerpen verandering in. Door de combinatie van tal van onderzoekstechnieken en vele honderden uren visuele studie tijdens de restauratie, konden ze de bijdrage van Hubert van Eyck opsporen. Hij schilderde grote delen van het centrale paneel en de zijluiken.

Allicht na zijn dood werden ze vervolgens door Jan van Eyck overschilderd. Die behield wel enkele hoofden van de hand van zijn broer. Ze bieden ons een eerste blik op de stijl van Hubert van Eyck, die niet het meesterlijke realisme vertoont van zijn jongere broer. Met deze hoofden als uitgangspunt kan nu worden gezocht naar andere schilderijen van Huberts hand.

Bron afbeeldingen: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto’s KIK-IRPA

Meer nieuws van het KIK

11 02 ts reorgcoachguidecover resized

Word RE-ORG coach en train teams om zelf hun museumreserves te RE-ORGaniseren!

26.11.2021

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de RE-ORG-methode publiceerden ICCROM en CCI de gids Becoming a RE-ORG coach: How to plan and lead a workshop to implement a storage reorganization.

Lees meer
X146225 web

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

16.11.2021

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980, 37 jaar eerder, was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Lees meer