Ga verder naar de inhoud

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie: we weten dat hij in 1426 overleed, maar zijn aandeel in het Lam Gods bleef tot voor kort een raadsel. En andere schilderijen van hem zijn niet gekend.

Daar bracht ons interdisciplinair restauratieteam samen met de Universiteit Antwerpen verandering in. Door de combinatie van tal van onderzoekstechnieken en vele honderden uren visuele studie tijdens de restauratie, konden ze de bijdrage van Hubert van Eyck opsporen. Hij schilderde grote delen van het centrale paneel en de zijluiken.

Allicht na zijn dood werden ze vervolgens door Jan van Eyck overschilderd. Die behield wel enkele hoofden van de hand van zijn broer. Ze bieden ons een eerste blik op de stijl van Hubert van Eyck, die niet het meesterlijke realisme vertoont van zijn jongere broer. Met deze hoofden als uitgangspunt kan nu worden gezocht naar andere schilderijen van Huberts hand.

Bron afbeeldingen: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto’s KIK-IRPA

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer
Ecpbanner

Erfgoed Challenge 2022

13.10.2022

Op dinsdag 11 oktober werd in het KIK de Erfgoed Challenge 2022 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze tweede editie opnieuw zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elk met hun unieke verhaal, opbouw, stijl en noden belichamen ze samen de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, het optimaliseren van de bewaaromgeving, een betere publieksopstelling…

Lees meer