Ga verder naar de inhoud

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie: we weten dat hij in 1426 overleed, maar zijn aandeel in het Lam Gods bleef tot voor kort een raadsel. En andere schilderijen van hem zijn niet gekend.

Daar bracht ons interdisciplinair restauratieteam samen met de Universiteit Antwerpen verandering in. Door de combinatie van tal van onderzoekstechnieken en vele honderden uren visuele studie tijdens de restauratie, konden ze de bijdrage van Hubert van Eyck opsporen. Hij schilderde grote delen van het centrale paneel en de zijluiken.

Allicht na zijn dood werden ze vervolgens door Jan van Eyck overschilderd. Die behield wel enkele hoofden van de hand van zijn broer. Ze bieden ons een eerste blik op de stijl van Hubert van Eyck, die niet het meesterlijke realisme vertoont van zijn jongere broer. Met deze hoofden als uitgangspunt kan nu worden gezocht naar andere schilderijen van Huberts hand.

Bron afbeeldingen: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto’s KIK-IRPA

Meer nieuws van het KIK

Verviers ND des Récollets 2021 07 15 photo Denise Chanteux 10

Vragenlijst over de economische impact van rampen

08.03.2024

In het kader van het Sendai Framework for disaster risk reduction 2015-2030 nodigen we je uit om deel te nemen aan een onderzoek dat tot doel heeft om de directe economische verliezen, schade of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen in België voor het jaar 2023 te evalueren.

Lees meer
DSF4596

Analyse van zouten uit fragmenten van de Gallo-Romeinse villa van Anthée

27.02.2024

In het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie van het KIK neemt José Vetro stalen van een fragment. Het is een van de fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa in het Naamse dorp Anthée. Tijdens de overstromingen in juli 2021 geraakten die beschadigd in het depot in Saint-Servais, waar ze werden bewaard. José zal zoutanalyses uitvoeren en de resultaten voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen.

Lees meer