Ga verder naar de inhoud

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie: we weten dat hij in 1426 overleed, maar zijn aandeel in het Lam Gods bleef tot voor kort een raadsel. En andere schilderijen van hem zijn niet gekend.

Daar bracht ons interdisciplinair restauratieteam samen met de Universiteit Antwerpen verandering in. Door de combinatie van tal van onderzoekstechnieken en vele honderden uren visuele studie tijdens de restauratie, konden ze de bijdrage van Hubert van Eyck opsporen. Hij schilderde grote delen van het centrale paneel en de zijluiken.

Allicht na zijn dood werden ze vervolgens door Jan van Eyck overschilderd. Die behield wel enkele hoofden van de hand van zijn broer. Ze bieden ons een eerste blik op de stijl van Hubert van Eyck, die niet het meesterlijke realisme vertoont van zijn jongere broer. Met deze hoofden als uitgangspunt kan nu worden gezocht naar andere schilderijen van Huberts hand.

Bron afbeeldingen: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto’s KIK-IRPA

Meer nieuws van het KIK

IMG 03facingprovisoireavanttransport

Studie en conservatie van twee getroffen kunstwerken

14.07.2022 - door Lionel Dutrieux

Erika Rabelo en Violette Demonty, conservators-restaurateurs in het Atelier polychrome houtsculptuur, vertellen over twee polychrome sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek in Verviers die na de overstromingen van juli 2021 naar het KIK werden overgebracht voor studie en conservatie.

Lees meer
KIKIRPA 01 troozglisedeprayoncrop

Oproep tot getuigenissen

14.07.2022 - door Robrecht Janssen

Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roept het KIK getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Lees meer