Ga verder naar de inhoud

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Een sterke ambitie voor de vzw Horizon 50-200

Het doel van de vzw Horizon 50-200 is om het cultureel centrum Jubelpark te herontwikkelen tot een grote museale site in het hart van Europa. De vzw bestaat uit federale ministers en directeurs van federale administraties, gewestelijke administraties, de Stad Brussel en de gemeente Etterbeek en de directeurs van de instellingen die op de site aanwezig zijn, samen met de Europese instellingen. Het KIK en andere FWI's (federale wetenschappelijke instellingen) zijn dus ook betrokken.

Voorzitter Bruno van Lierde legt uit: "Onze ambitie is tweeledig. Ten eerste om het Jubelpark te ontwikkelen als een cultureel, wetenschappelijk en recreatief centrum voor 2030 en de 21ste eeuw, met musea die voorbeeldig zijn in hun aangepaste, duurzame gebouwen en museografische aanpak. Ten tweede om de vieringen en festiviteiten van het tweehonderdjarig bestaan van België, in het hart van Europa, met zijn gemeenschappen en gewesten voor te bereiden."

Eerste editie van Horizon 2023

In het kader van het Europese voorzitterschap van België biedt het project Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij bezoekers aan het park de kans om creativiteit, gezelligheid en uitwisseling te ervaren via een programma dat de komende maanden rond erfgoed, kennis en culturele instellingen zal draaien. Met de evenementen tijdens de lente en de zomer wordt het Jubelpark tot leven gebracht en een vooruitblik op de toekomst van de site geboden.

Het programma is gebaseerd op drie principes: de bestaande evenementen samenbrengen (20 km van Brussel, Nationale Feestdag, enz.), nieuwe culturele evenementen stimuleren en zorgen voor een reeks zomeractiviteiten.

"Onze ambitie is tweeledig. Ten eerste om het Jubelpark te ontwikkelen als een cultureel, wetenschappelijk en recreatief centrum voor 2030 en de 21ste eeuw, met musea die voorbeeldig zijn in hun aangepaste, duurzame gebouwen en museografische aanpak. Ten tweede om de vieringen en festiviteiten van het tweehonderdjarig bestaan van België, in het hart van Europa, met zijn gemeenschappen en gewesten voor te bereiden."

Bruno van Lierde, voorzitter Raad van Bestuur vzw Horizon 50-200
DSF2383 small

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer