Ga verder naar de inhoud

Mozaïek vzw plooit archiefdoosjes voor het KIK

Een groep volwassenen met een beperking van Mozaïek vzw hielp het KIK met het klaarmaken van 1000 zuurvrije doosjes. Dit geslaagde sociaal inclusieproject krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Het KIK en Mozaïek zijn een pilootproject gestart voor het laten maken van zuurvrije doosjes waarin de negatieven - duizenden oude foto's van de belangrijkste Belgische monumenten - bewaard zullen worden. Het project kadert in de ambitie van BELSPO en het KIK om de sociale impact van onze activiteiten te vergroten. Een eerste voorraad van maar liefst 1000 doosjes hebben de cliënten van de vzw op tweeënhalve week afgewerkt.

Collega's van het KIK zorgden voor het materiaal en de instructies, de begeleiders van de dagondersteuning creëerden hulpstukken voor het snijden van schuimrubber en de cliënten deden de rest. Door stap per stap te werken konden cliënten met verschillende vaardigheden en verschillende niveaus van zelfstandigheid elk op hun manier bijdragen aan het maakproces.

Eens alle dozen geplooid waren, en alle kartonnetjes en foam gesneden, werd er ingezet op het samenvoegen van alles: elke doos werd geopend en gevuld met een kartonnetje en een stuk foam. Door in zulke reeksen te werken, wordt het opnieuw voor de cliënten mogelijk om zelfstandig aan de slag te gaan.

Karen Vansteenwegen, coördinator dagondersteuning - arbeid (Mozaïek vzw)

Mozaïek vzw ondersteunt momenteel 240 volwassenen met een beperking in Gent en omstreken. De cliënten kunnen gebruikmaken van woonondersteuning en de vzw organiseert ook dagbesteding. Daarin legt ze de nadruk op de ontplooiing van de krachten van elk individu via zinvolle arbeid. Voorspelbare, repetitieve opdrachten uitvoeren is hun specialiteit. Door samenwerkingen als die met het KIK, kunnen cliënten mee hun burgerschap opnemen in de maatschappij. De vzw staat steeds open voor nieuwe opdrachten.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer