Ga verder naar de inhoud

Mozaïek vzw plooit archiefdoosjes voor het KIK

Een groep volwassenen met een beperking van Mozaïek vzw hielp het KIK met het klaarmaken van 1000 zuurvrije doosjes. Dit geslaagde sociaal inclusieproject krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Het KIK en Mozaïek zijn een pilootproject gestart voor het laten maken van zuurvrije doosjes waarin de negatieven - duizenden oude foto's van de belangrijkste Belgische monumenten - bewaard zullen worden. Het project kadert in de ambitie van BELSPO en het KIK om de sociale impact van onze activiteiten te vergroten. Een eerste voorraad van maar liefst 1000 doosjes hebben de cliënten van de vzw op tweeënhalve week afgewerkt.

Collega's van het KIK zorgden voor het materiaal en de instructies, de begeleiders van de dagondersteuning creëerden hulpstukken voor het snijden van schuimrubber en de cliënten deden de rest. Door stap per stap te werken konden cliënten met verschillende vaardigheden en verschillende niveaus van zelfstandigheid elk op hun manier bijdragen aan het maakproces.

Eens alle dozen geplooid waren, en alle kartonnetjes en foam gesneden, werd er ingezet op het samenvoegen van alles: elke doos werd geopend en gevuld met een kartonnetje en een stuk foam. Door in zulke reeksen te werken, wordt het opnieuw voor de cliënten mogelijk om zelfstandig aan de slag te gaan.

Karen Vansteenwegen, coördinator dagondersteuning - arbeid (Mozaïek vzw)

Mozaïek vzw ondersteunt momenteel 240 volwassenen met een beperking in Gent en omstreken. De cliënten kunnen gebruikmaken van woonondersteuning en de vzw organiseert ook dagbesteding. Daarin legt ze de nadruk op de ontplooiing van de krachten van elk individu via zinvolle arbeid. Voorspelbare, repetitieve opdrachten uitvoeren is hun specialiteit. Door samenwerkingen als die met het KIK, kunnen cliënten mee hun burgerschap opnemen in de maatschappij. De vzw staat steeds open voor nieuwe opdrachten.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer