Ga verder naar de inhoud

Nacht van de Kathedralen in Doornik

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam als eerste Belgische kerkgebouw deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen op zaterdag 13 mei. De Vrienden van de Kathedraal van Doornik en de kerkfabriek stonden garant voor een rijkgevuld, gratis programma met concerten, rondleidingen, theater en andere activiteiten.

Een grote rol was weggelegd voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022. Op onze website kon je een bloem kopen voor Onze-Lieve-Vrouw. De bloemen werden aan de voet van het beeld gelegd, waardoor we een schitterende bloemenzee creëerden en we het beeld letterlijk in de bloemetjes zetten.

De bloemenactie voor het Doornikse erfgoed was een groot succes! Online werd er voor meer dan 5000 euro aan bloemen geschonken voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. De volgende dag gingen de bloemen naar lokale Doornikse woonzorgcentra. Het was een geweldig initiatief!

Heb je de bloemenactie gemist? Steun het erfgoed met een gift. Zo steun je de conservatie en restauratie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Jij redt het erfgoed in Doornik. Jij helpt de identiteit, het gemeenschapsgevoel en de verhalen rond dit erfgoed behouden voor de volgende generaties. En daarvoor zeggen wij: bedankt!

Ook meedoen aan de Erfgoed Challenge?

Wist je dat intussen de Erfgoed Challenge voor 2023 is gelanceerd? Ben jij een eigenaar of beheerder van erfgoed? Het KIK opende de voorselectie van de nieuwe editie van de challenge. Je kan nu je project voordragen. Als jouw erfgoedschat wint, zorgen we samen voor onderzoek en restauratie.

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer