Ga verder naar de inhoud

Nacht van de Kathedralen in Doornik

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam als eerste Belgische kerkgebouw deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen op zaterdag 13 mei. De Vrienden van de Kathedraal van Doornik en de kerkfabriek stonden garant voor een rijkgevuld, gratis programma met concerten, rondleidingen, theater en andere activiteiten.

Een grote rol was weggelegd voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022. Op onze website kon je een bloem kopen voor Onze-Lieve-Vrouw. De bloemen werden aan de voet van het beeld gelegd, waardoor we een schitterende bloemenzee creëerden en we het beeld letterlijk in de bloemetjes zetten.

De bloemenactie voor het Doornikse erfgoed was een groot succes! Online werd er voor meer dan 5000 euro aan bloemen geschonken voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. De volgende dag gingen de bloemen naar lokale Doornikse woonzorgcentra. Het was een geweldig initiatief!

Heb je de bloemenactie gemist? Steun het erfgoed met een gift. Zo steun je de conservatie en restauratie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Jij redt het erfgoed in Doornik. Jij helpt de identiteit, het gemeenschapsgevoel en de verhalen rond dit erfgoed behouden voor de volgende generaties. En daarvoor zeggen wij: bedankt!

Ook meedoen aan de Erfgoed Challenge?

Wist je dat intussen de Erfgoed Challenge voor 2023 is gelanceerd? Ben jij een eigenaar of beheerder van erfgoed? Het KIK opende de voorselectie van de nieuwe editie van de challenge. Je kan nu je project voordragen. Als jouw erfgoedschat wint, zorgen we samen voor onderzoek en restauratie.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer