Ga verder naar de inhoud

Nacht van de Kathedralen in Doornik

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam als eerste Belgische kerkgebouw deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen op zaterdag 13 mei. De Vrienden van de Kathedraal van Doornik en de kerkfabriek stonden garant voor een rijkgevuld, gratis programma met concerten, rondleidingen, theater en andere activiteiten.

Een grote rol was weggelegd voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022. Op onze website kon je een bloem kopen voor Onze-Lieve-Vrouw. De bloemen werden aan de voet van het beeld gelegd, waardoor we een schitterende bloemenzee creëerden en we het beeld letterlijk in de bloemetjes zetten.

De bloemenactie voor het Doornikse erfgoed was een groot succes! Online werd er voor meer dan 5000 euro aan bloemen geschonken voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. De volgende dag gingen de bloemen naar lokale Doornikse woonzorgcentra. Het was een geweldig initiatief!

Heb je de bloemenactie gemist? Steun het erfgoed met een gift. Zo steun je de conservatie en restauratie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Jij redt het erfgoed in Doornik. Jij helpt de identiteit, het gemeenschapsgevoel en de verhalen rond dit erfgoed behouden voor de volgende generaties. En daarvoor zeggen wij: bedankt!

Ook meedoen aan de Erfgoed Challenge?

Wist je dat intussen de Erfgoed Challenge voor 2023 is gelanceerd? Ben jij een eigenaar of beheerder van erfgoed? Het KIK opende de voorselectie van de nieuwe editie van de challenge. Je kan nu je project voordragen. Als jouw erfgoedschat wint, zorgen we samen voor onderzoek en restauratie.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
X160850

Derde fase restauratie Lam Gods gaat van start

02.05.2023

Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, gaat deze maand de derde fase van de restauratie van het Lam Gods (1432) van start. De bovenste panelen van het monumentale kunstwerk van de gebroeders van Eyck verhuisden op 2 mei van de Sint-Baafskathedraal naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Het KIK zal gedurende drie jaar diepgaand onderzoek en de uitdagende restauratie uitvoeren.

Lees meer