Ga verder naar de inhoud

Opendeurdag van het KIK

Op 2 en 3 maart 2023 opende het KIK zijn deuren voor bijna 1600 bezoekers die kennis kwamen maken met ons uniek interdisciplinair instituut, dat dit jaar zijn 75e verjaardag viert.

Op donderdag en vrijdag 2 en 3 maart 2023 opende het KIK zijn deuren voor bijna 1600 bezoekers uit het hele land. Zij konden de diensten van ons wetenschappelijk instituut ontdekken en kennismaken met onze kunsthistorici en experts van de labo's en ateliers. Zo verkenden ze onder andere de digitaliseringsdiensten, de fotostudio's, de radiografie en infraroodreflectografie en de talrijke restauratieateliers.

Het was een plezier voor onze bezoekers, die beseften dat het werk zich niet beperkt tot het restaureren van kunstwerken. Het betreft immers ook het bestuderen, begrijpen en documenteren van onze geschiedenis en het bevorderen van onderzoek in de erfgoedsectoren, met het oog op duurzaamheid en maatschappelijk nut.

De opendeurdag was een bijzonder evenement, want het is de 75e verjaardag van dit interdisciplinaire instituut in het Jubelpark, in het hart van Europa.

Tijdens de opendeurdagen van het KIK presenteerde het atelier voor polychrome houtsculptuur onder meer een Brussels altaarstuk van de Aanbidding der Wijzen uit de Basiliek van San Nazaro Maggiore in Milaan. Dit is een meesterwerk van de 15de-eeuwse Brabantse beeldhouwkunst. Er was ook een Christusbeeld in rococostijl, toegeschreven aan de Naamse beeldhouwer Feuillen Houssart. Onze experts beantwoordden alle vragen van het publiek dat versteld stond van de rijkdom van de gepresenteerde werken.

De medewerkers van het Atelier schilderkunst presenteerden een schilderij van P.P. Rubens (1577-1640) dat wordt gerestaureerd in het kader van de Erfgoed Challenge. Ook toonden zij een Christus met doornenkroon van Dirk Bouts (1410-1475) uit het Museum M in Leuven en "De 7 vreugden van de Maagd", een schilderij van Lancelot Blondeel (1496-1561) uit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik. Een 15de-eeuws schilderij met scènes uit het leven van Sint-Jozef uit de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, een Vlaams Topstuk, was ook te bewonderen.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer