Ga verder naar de inhoud

Oproep voor verduurzamingsproject voor culturele erfgoedinstellingen

De experts van het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Transformatie naar een duurzaam (klimaat)beheer in kleine tot middelgrote erfgoedinstellingen

Energiebesparingen in culturele erfgoedinstellingen zijn een actueel onderwerp. Alleen is het nemen van duurzame beslissingen gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het een interdisciplinaire expertise en tijd vraagt die niet altijd beschikbaar zijn.

Dankzij de Nationale Loterij krijgen twee Belgische musea de kans om verantwoord te verduurzamen.

De experts van het KIK en van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om gedurende één week met een team van experts tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Het project zal een protocol ontwikkelen om culturele instellingen te helpen verschillende energiebesparende strategieën te onderzoeken, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen, huidige werking, beschikbare budget en meer. Het project draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Deze oproep is bedoeld voor kleine tot middelgrote (5-20 medewerkers) Vlaamse of Brusselse (Nederlandstalige) culturele erfgoedinstellingen met plannen voor aanpassingen aan de bouwschil of het klimaatsysteem met het oog op verduurzaming. De deadline voor kandidaatstelling is 30 november.

DSF8834 small

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer