Ga verder naar de inhoud

Oproep voor verduurzamingsproject voor culturele erfgoedinstellingen

De experts van het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Transformatie naar een duurzaam (klimaat)beheer in kleine tot middelgrote erfgoedinstellingen

Energiebesparingen in culturele erfgoedinstellingen zijn een actueel onderwerp. Alleen is het nemen van duurzame beslissingen gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het een interdisciplinaire expertise en tijd vraagt die niet altijd beschikbaar zijn.

Dankzij de Nationale Loterij krijgen twee Belgische musea de kans om verantwoord te verduurzamen.

De experts van het KIK en van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om gedurende één week met een team van experts tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Het project zal een protocol ontwikkelen om culturele instellingen te helpen verschillende energiebesparende strategieën te onderzoeken, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen, huidige werking, beschikbare budget en meer. Het project draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Deze oproep is bedoel voor kleine tot middelgrote (5-20 medewerkers) Vlaamse of Brusselse (Nederlandstalige) culturele erfgoedinstellingen met plannen voor aanpassingen aan de bouwschil of het klimaatsysteem met het oog op verduurzaming. De deadline voor kandidaatstelling is 30 november.

DSF8834 small

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Meer nieuws van KIK/IRPA

Unknown 8 small

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

20.09.2023

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

Lees meer
DSCF4440 small

Brussels retabel uit Milaan komt terug tot leven

18.09.2023

Het altaarstuk de Aanbidding der Koningen, gemaakt in Brussel maar bewaard in Milaan, werd door het KIK in zijn oude luister hersteld. Het blijkt bovendien vervaardigd door de Bormans-beeldhouwersdynastie.

Lees meer