Ga verder naar de inhoud

Oproep voor verduurzamingsproject voor culturele erfgoedinstellingen

De experts van het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Transformatie naar een duurzaam (klimaat)beheer in kleine tot middelgrote erfgoedinstellingen

Energiebesparingen in culturele erfgoedinstellingen zijn een actueel onderwerp. Alleen is het nemen van duurzame beslissingen gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het een interdisciplinaire expertise en tijd vraagt die niet altijd beschikbaar zijn.

Dankzij de Nationale Loterij krijgen twee Belgische musea de kans om verantwoord te verduurzamen.

De experts van het KIK en van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om gedurende één week met een team van experts tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Het project zal een protocol ontwikkelen om culturele instellingen te helpen verschillende energiebesparende strategieën te onderzoeken, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen, huidige werking, beschikbare budget en meer. Het project draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Deze oproep is bedoeld voor kleine tot middelgrote (5-20 medewerkers) Vlaamse of Brusselse (Nederlandstalige) culturele erfgoedinstellingen met plannen voor aanpassingen aan de bouwschil of het klimaatsysteem met het oog op verduurzaming. De deadline voor kandidaatstelling is 30 november.

DSF8834 small

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer