Ga verder naar de inhoud

Oproep voor abstracts voor het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst

Het internationale en interdisciplinaire XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst buigt zich over het thema 'Cross-media perspectieven. Technische studies van kunst op paneel, papier en perkament (1400-1600)'. Het driedaagse congres zal plaatsvinden van 11 tot 13 januari 2024 in Leuven en Brussel.

Het 23ste symposium zal een wetenschappelijk forum bieden voor de presentatie van nieuwe studies in de kunstwetenschappen, toegespitst op kunst uit de middeleeuwen en de vroegmoderne periode (1400-1600). De conferentie richt zich op het technisch onderzoek van kunst in verschillende media en op verschillende dragers: paneelschilderingen, schilderingen op perkament en doek, tekeningen, prenten, schetsen, model- en schetsboeken en miniatuurkunst.

De nadruk zal liggen op multidisciplinaire perspectieven in de context van artistieke materialen, werkmethoden en de verspreiding van concepten. Overeenkomsten in ontwerpen kunnen wijzen op culturele, sociale, geografische of chronologische verbanden in schilderijen, tekeningen, prenten, enz. Recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie kunnen op dit onderzoeksgebied nieuwe mogelijkheden bieden, alsook contacten en de uitwisseling van ervaringen stimuleren en een brug vormen tussen kunst en wetenschap.

Het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst zal plaatsvinden in Leuven en Brussel en samenvallen met de tentoonstelling "Dieric Bouts. Beeldenmaker" in Museum M. De voertaal van het symposium is Engels. De lezingen worden gepubliceerd in de reeks Underdrawing and Technology in Painting (Peeters Publishers).

De deadline voor het indienen van abstracts is donderdag 1 juni 2023.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer