Ga verder naar de inhoud

Oproep voor abstracts voor het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst

Het internationale en interdisciplinaire XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst buigt zich over het thema 'Cross-media perspectieven. Technische studies van kunst op paneel, papier en perkament (1400-1600)'. Het driedaagse congres zal plaatsvinden van 11 tot 13 januari 2024 in Leuven en Brussel.

Het 23ste symposium zal een wetenschappelijk forum bieden voor de presentatie van nieuwe studies in de kunstwetenschappen, toegespitst op kunst uit de middeleeuwen en de vroegmoderne periode (1400-1600). De conferentie richt zich op het technisch onderzoek van kunst in verschillende media en op verschillende dragers: paneelschilderingen, schilderingen op perkament en doek, tekeningen, prenten, schetsen, model- en schetsboeken en miniatuurkunst.

De nadruk zal liggen op multidisciplinaire perspectieven in de context van artistieke materialen, werkmethoden en de verspreiding van concepten. Overeenkomsten in ontwerpen kunnen wijzen op culturele, sociale, geografische of chronologische verbanden in schilderijen, tekeningen, prenten, enz. Recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie kunnen op dit onderzoeksgebied nieuwe mogelijkheden bieden, alsook contacten en de uitwisseling van ervaringen stimuleren en een brug vormen tussen kunst en wetenschap.

Het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst zal plaatsvinden in Leuven en Brussel en samenvallen met de tentoonstelling "Dieric Bouts. Beeldenmaker" in Museum M. De voertaal van het symposium is Engels. De lezingen worden gepubliceerd in de reeks Underdrawing and Technology in Painting (Peeters Publishers).

De deadline voor het indienen van abstracts is donderdag 1 juni 2023.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer