Ga verder naar de inhoud

Oproep voor abstracts voor het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst

Het internationale en interdisciplinaire XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst buigt zich over het thema 'Cross-media perspectieven. Technische studies van kunst op paneel, papier en perkament (1400-1600)'. Het driedaagse congres zal plaatsvinden van 11 tot 13 januari 2024 in Leuven en Brussel.

Het 23ste symposium zal een wetenschappelijk forum bieden voor de presentatie van nieuwe studies in de kunstwetenschappen, toegespitst op kunst uit de middeleeuwen en de vroegmoderne periode (1400-1600). De conferentie richt zich op het technisch onderzoek van kunst in verschillende media en op verschillende dragers: paneelschilderingen, schilderingen op perkament en doek, tekeningen, prenten, schetsen, model- en schetsboeken en miniatuurkunst.

De nadruk zal liggen op multidisciplinaire perspectieven in de context van artistieke materialen, werkmethoden en de verspreiding van concepten. Overeenkomsten in ontwerpen kunnen wijzen op culturele, sociale, geografische of chronologische verbanden in schilderijen, tekeningen, prenten, enz. Recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie kunnen op dit onderzoeksgebied nieuwe mogelijkheden bieden, alsook contacten en de uitwisseling van ervaringen stimuleren en een brug vormen tussen kunst en wetenschap.

Het XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst zal plaatsvinden in Leuven en Brussel en samenvallen met de tentoonstelling "Dieric Bouts. Beeldenmaker" in Museum M. De voertaal van het symposium is Engels. De lezingen worden gepubliceerd in de reeks Underdrawing and Technology in Painting (Peeters Publishers).

De deadline voor het indienen van abstracts is donderdag 1 juni 2023.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer