Ga verder naar de inhoud

Sterren schitteren voor de Rubenskapel

Samen met de Kerfabriek Sint-Jacob lanceerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) op 14 december een nieuwe crowdfundingsactie voor het vervolg van de restauratie van de Rubenskapel.

75 sterren om te schitteren in de Antwerpse Sint-Jacobskerk

Voor een bedrag van 1000 euro kunnen sympathisanten, erfgoedliefhebbers en bedrijven één of meerdere van de 75 historische sterren aan het plafond van het koor symbolisch schenken. De sterren werden namelijk tijdelijk afgenomen voor renovatie en een nieuwe vergulding. Dit biedt de mogelijkheid om op de achterzijde een naam achter te laten en één of meerdere sterren zo te personaliseren. Met dit gebaar kan een schenker bijvoorbeeld een dierbare eren en deze persoon op een symbolische manier vereeuwigen in de Sint-Jacobskerk.

De actie is onderdeel van de Erfgoed Challenge. Het 17de-eeuwse interieur van de Rubenskapel won in 2021 de eerste editie.

Lancering in de Rubenskapel

Op donderdag 14 december kregen alvast 8 sterren een plekje aan de sterrenhemel in de kerk. Het ging om de sterren in de Rubenskapel zelf. Die zijn voorbehouden aan de major donors en partners van de conservatie-restauratie van de kapel. Zij werden uitgenodigd om op 14 december hun ster te signeren.

Ook Michel Moortgat, CEO van brouwerij Duvel Moortgat en commissielied van de Erfgoed Challenge, was erbij om zijn ster te schenken en signeren. Hij droeg hem op aan zijn ouders. Brouwerij Duvel Moortgat heeft een toezegging gedaan om tot eind december elke euro die geschonken wordt ten voordele van de restauratie van de Rubenskapel te verdubbelen. Zo levert de sterrenverkoop tijdelijk dubbel zoveel op voor het erfgoed.

De verkoop van de 75 sterren uit het koor gebeurt online via de crowdfundingspagina van de Erfgoed Challenge.

De actie loopt tot 15 februari 2024. Op 16 februari worden de sterren terug aan het plafond opgehangen. Alle schenkers worden dan uitgenodigd om hun ster ter plaatste te signeren, net zoals vandaag het geval was voor de eerste acht sterren.

Wil jij een van de 75 sterren bemachtigen om er symbolisch een dierbare mee te vereeuwigen in de Sint-Jacobskerk?

Geef iemand die je dierbaar is de geluksster die voor altijd over hem of haar zal waken.

Dankzij de belastingvermindering tot 45% die je kan realiseren omwille van een gift aan een goed doel, kost een ster je € 550 in plaats van € 1 000.

DSF3997 small

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer