Ga verder naar de inhoud

Sterren schitteren voor de Rubenskapel

Samen met de Kerfabriek Sint-Jacob lanceerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) op 14 december een nieuwe crowdfundingsactie voor het vervolg van de restauratie van de Rubenskapel.

75 sterren om te schitteren in de Antwerpse Sint-Jacobskerk

Voor een bedrag van 1000 euro kunnen sympathisanten, erfgoedliefhebbers en bedrijven één of meerdere van de 75 historische sterren aan het plafond van het koor symbolisch schenken. De sterren werden namelijk tijdelijk afgenomen voor renovatie en een nieuwe vergulding. Dit biedt de mogelijkheid om op de achterzijde een naam achter te laten en één of meerdere sterren zo te personaliseren. Met dit gebaar kan een schenker bijvoorbeeld een dierbare eren en deze persoon op een symbolische manier vereeuwigen in de Sint-Jacobskerk.

De actie is onderdeel van de Erfgoed Challenge. Het 17de-eeuwse interieur van de Rubenskapel won in 2021 de eerste editie.

Lancering in de Rubenskapel

Op donderdag 14 december kregen alvast 8 sterren een plekje aan de sterrenhemel in de kerk. Het ging om de sterren in de Rubenskapel zelf. Die zijn voorbehouden aan de major donors en partners van de conservatie-restauratie van de kapel. Zij werden uitgenodigd om op 14 december hun ster te signeren.

Ook Michel Moortgat, CEO van brouwerij Duvel Moortgat en commissielied van de Erfgoed Challenge, was erbij om zijn ster te schenken en signeren. Hij droeg hem op aan zijn ouders. Brouwerij Duvel Moortgat heeft een toezegging gedaan om tot eind december elke euro die geschonken wordt ten voordele van de restauratie van de Rubenskapel te verdubbelen. Zo levert de sterrenverkoop tijdelijk dubbel zoveel op voor het erfgoed.

De verkoop van de 75 sterren uit het koor gebeurt online via de crowdfundingspagina van de Erfgoed Challenge.

De actie loopt tot 15 februari 2024. Op 16 februari worden de sterren terug aan het plafond opgehangen. Alle schenkers worden dan uitgenodigd om hun ster ter plaatste te signeren, net zoals vandaag het geval was voor de eerste acht sterren.

Wil jij een van de 75 sterren bemachtigen om er symbolisch een dierbare mee te vereeuwigen in de Sint-Jacobskerk?

Geef iemand die je dierbaar is de geluksster die voor altijd over hem of haar zal waken.

Dankzij de belastingvermindering tot 45% die je kan realiseren omwille van een gift aan een goed doel, kost een ster je € 550 in plaats van € 1 000.

DSF3997 small

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer