Ga verder naar de inhoud

Tentoonstelling “Medaillons. Miniaturen in glas” in het Museum Kunst & Geschiedenis

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel hebben een prachtige collectie glasramen: meer dan 350 stukken van de 13de tot de 20ste eeuw. Die werden weinig bestudeerd en zijn weinig gekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, dat startte in 2017, werd deze collectie geanalyseerd, geconserveerd en gevaloriseerd. Nu is ze een belangrijke bron voor de studie van vlakglas in de voormalige Nederlanden.

Sinds juli 2021 wordt een selectie van medaillons uit deze collectie tentoongesteld in het Museum Kunst & Geschiedenis. Deze kleine panelen van kleurloos glas zijn meestal rond, vandaar de naam “medaillon” of “rondel”. Ze zijn verfraaid met een geschilderde decoratie. Hoewel dit soort glaswerk vandaag nagenoeg onbekend is, was het vanaf de 15de eeuw bijzonder succesvol in heel Europa. Door hun kleine formaat waren ze geschikt om in een beglazing of in een glas-in-loodraam te plaatsen. De tentoongestelde medaillons dateren uit de 16de en 17de eeuw, een periode waarin de glaskunst van de Nederlanden en het Prinsbisdom Luik in volle ontwikkeling was.

Kunsthistorica en experte in glas-in-loodramen Isabelle Lecocq (KIK) werkte mee aan de actualisering van de inventaris van de collectie glasramen en aan haar kunsthistorische studie. De volledige verzameling werd ook fotografisch gedocumenteerd door onze Cel beeldvorming. De vele honderden foto’s zijn voor iedereen toegankelijk op BALaT en in de online catalogus van het museum. De (kunst-)historische studie van de medaillons heeft dan weer geleid tot de ontdekking van nieuwe iconografische thema’s en toeschrijvingen aan bekende kunstenaars, zoals de Antwerpenaar Dirk Vellert (foto KIK X0600340). Al deze studieresultaten zullen worden gepubliceerd in een boek van het Corpus Vitrearum. Archeometrische studie bood ten slotte informatie over de gebruikte materialen en liet toe om de authenticiteit te bevestigen.

Het FENESTRA-project wordt gecoördineerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) - Applied Physics and Photonics Department, met als partners de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), met de medewerking van het University College London (UCL) en het Institut de Recherche sur les Archéomatériaux (IRAMAT) d’Orléans (centre Ernest Babelon) samen.

Meer nieuws van het KIK

Stemmen web

Erfgoed Challenge : stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

20.10.2021

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Lees meer
VIS

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

14.10.2021

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie. Ons onderzoek brengt daar verandering in!

Lees meer