Ga verder naar de inhoud

Textielwerktuigen uit het Industriemuseum Gent zijn de oudste in hun soort

Voor het eerst heeft het KIK onderzoek gedaan naar historische machines uit het industriële verleden van België. Het gaat om de Mule Jenny en de Twijnmolen uit het Industriemuseum Gent voor het spinnen en twijnen van draden. Onze specialisten konden vaststellen dat de twee topstukken de oudste ter wereld zijn in hun soort.

W700q85 Twijnmolen c Martin Corlazzoli 1

Onderzoek in functie van bewaring

Experts van het KIK onderwierpen de Twijnmolen en de Mule Jenny van het Industriemuseum Gent aan een diepgaande, interdisciplinaire analyse. Het project was opgestart in functie van de bewaring van de twee topstukken. Door de resultaten van alle individuele onderzoeksdisciplines samen te leggen en de historische documenten waarin de textielmachines vernoemd worden grondig door te nemen, werden de herkomst, leeftijd en werking van de twee machines duidelijker. Het was de eerste keer dat ons instituut grote industriële machines onder de loep nam.

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer