Ga verder naar de inhoud

Textielwerktuigen uit het Industriemuseum Gent zijn de oudste in hun soort

Voor het eerst heeft het KIK onderzoek gedaan naar historische machines uit het industriële verleden van België. Het gaat om de Mule Jenny en de Twijnmolen uit het Industriemuseum Gent voor het spinnen en twijnen van draden. Onze specialisten konden vaststellen dat de twee topstukken de oudste ter wereld zijn in hun soort.

W700q85 Twijnmolen c Martin Corlazzoli 1

Onderzoek in functie van bewaring

Experts van het KIK onderwierpen de Twijnmolen en de Mule Jenny van het Industriemuseum Gent aan een diepgaande, interdisciplinaire analyse. Het project was opgestart in functie van de bewaring van de twee topstukken. Door de resultaten van alle individuele onderzoeksdisciplines samen te leggen en de historische documenten waarin de textielmachines vernoemd worden grondig door te nemen, werden de herkomst, leeftijd en werking van de twee machines duidelijker. Het was de eerste keer dat ons instituut grote industriële machines onder de loep nam.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer