Ga verder naar de inhoud

Textielwerktuigen uit het Industriemuseum Gent zijn de oudste in hun soort

Voor het eerst heeft het KIK onderzoek gedaan naar historische machines uit het industriële verleden van België. Het gaat om de Mule Jenny en de Twijnmolen uit het Industriemuseum Gent voor het spinnen en twijnen van draden. Onze specialisten konden vaststellen dat de twee topstukken de oudste ter wereld zijn in hun soort.

W700q85 Twijnmolen c Martin Corlazzoli 1

Onderzoek in functie van bewaring

Experts van het KIK onderwierpen de Twijnmolen en de Mule Jenny van het Industriemuseum Gent aan een diepgaande, interdisciplinaire analyse. Het project was opgestart in functie van de bewaring van de twee topstukken. Door de resultaten van alle individuele onderzoeksdisciplines samen te leggen en de historische documenten waarin de textielmachines vernoemd worden grondig door te nemen, werden de herkomst, leeftijd en werking van de twee machines duidelijker. Het was de eerste keer dat ons instituut grote industriële machines onder de loep nam.

Meer nieuws van het KIK

DSF2141

De preparatie van monsters voor C14-analyse

27.11.2023

Hoe bereid je organisch materiaal voor om het te kunnen dateren met de radiokoolstofmethode? Marie-Gabrielle Durier en Élise Brunello leggen de belangrijkste stappen van het proces uit, met skeletmateriaal als voorbeeld. Volg het proces van het schoonmaken van de beenderen tot het vriesdrogen.

Lees meer
DSF1372 small

'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS

23.11.2023

Ter ere van 20 jaar Vlaams Topstukkendecreet opende de spraakmakende tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS. Je ontdekt een bonte verzameling erfgoedobjecten, waarvan er heel wat door experten van het KIK gedocumenteerd, onderzocht en gerestaureerd zijn.

Lees meer