Ga verder naar de inhoud

Textielwerktuigen uit het Industriemuseum Gent zijn de oudste in hun soort

Voor het eerst heeft het KIK onderzoek gedaan naar historische machines uit het industriële verleden van België. Het gaat om de Mule Jenny en de Twijnmolen uit het Industriemuseum Gent voor het spinnen en twijnen van draden. Onze specialisten konden vaststellen dat de twee topstukken de oudste ter wereld zijn in hun soort.

W700q85 Twijnmolen c Martin Corlazzoli 1

Onderzoek in functie van bewaring

Experts van het KIK onderwierpen de Twijnmolen en de Mule Jenny van het Industriemuseum Gent aan een diepgaande, interdisciplinaire analyse. Het project was opgestart in functie van de bewaring van de twee topstukken. Door de resultaten van alle individuele onderzoeksdisciplines samen te leggen en de historische documenten waarin de textielmachines vernoemd worden grondig door te nemen, werden de herkomst, leeftijd en werking van de twee machines duidelijker. Het was de eerste keer dat ons instituut grote industriële machines onder de loep nam.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer