Ga verder naar de inhoud

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

FEDERESCUE, onder de coördinatie van het KIK, verenigt de 10 federale wetenschappelijke instellingen, Cinematek en Belspo rond een cruciale missie: zich voorbereiden op en omgaan met noodsituaties die het cultureel erfgoed van België in gevaar kunnen brengen.

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs nog op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Voorbereid met FEDERESCUE

Het platform FEDERESCUE is een initiatief om het Belgische culturele erfgoed te redden in het geval van een noodsituatie. Onder de coördinatie van het KIK, verenigt FEDERESCUE de 10 federale wetenschappelijke instellingen (FWI's), Cinematek en Belspo. Het doel is om zich voor te bereiden op noodsituaties die gevolgen zouden kunnen hebben voor de instellingen, hun teams, bezoekers en erfgoed.

Opleiding crisisbeheer

Van 27 tot 29 november heeft het Nationaal Crisiscentrum 43 leden van het platform opgeleid in crisisbeheer in België. Voor het eerst wordt er rekening gehouden met de bescherming van het cultureel erfgoed in de noodplanning op federaal niveau. Een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis bood de gelegenheid om het interne crisismodel van de FWI's in de praktijk te brengen en samen te werken met externe hulpdiensten, de brandweer en de politie, die voor de gelegenheid een echte operationele commandopost hadden ingericht.

Samenwerking loont

Deze drie dagen toonden het belang aan van het ontwikkelen en testen van methodologieën die zijn aangepast aan verschillende risico's, en van het versterken van de samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij het behoud en beheer van cultureel erfgoed in tijden van nood. Hartelijk dank aan het Nationaal Crisiscentrum en de hulpdiensten, waarmee we onze samenwerking graag voortzetten.

DSF2763

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer