Ga verder naar de inhoud

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

FEDERESCUE, onder de coördinatie van het KIK, verenigt de 10 federale wetenschappelijke instellingen, Cinematek en Belspo rond een cruciale missie: zich voorbereiden op en omgaan met noodsituaties die het cultureel erfgoed van België in gevaar kunnen brengen.

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs nog op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Voorbereid met FEDERESCUE

Het platform FEDERESCUE is een initiatief om het Belgische culturele erfgoed te redden in het geval van een noodsituatie. Onder de coördinatie van het KIK, verenigt FEDERESCUE de 10 federale wetenschappelijke instellingen (FWI's), Cinematek en Belspo. Het doel is om zich voor te bereiden op noodsituaties die gevolgen zouden kunnen hebben voor de instellingen, hun teams, bezoekers en erfgoed.

Opleiding crisisbeheer

Van 27 tot 29 november heeft het Nationaal Crisiscentrum 43 leden van het platform opgeleid in crisisbeheer in België. Voor het eerst wordt er rekening gehouden met de bescherming van het cultureel erfgoed in de noodplanning op federaal niveau. Een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis bood de gelegenheid om het interne crisismodel van de FWI's in de praktijk te brengen en samen te werken met externe hulpdiensten, de brandweer en de politie, die voor de gelegenheid een echte operationele commandopost hadden ingericht.

Samenwerking loont

Deze drie dagen toonden het belang aan van het ontwikkelen en testen van methodologieën die zijn aangepast aan verschillende risico's, en van het versterken van de samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij het behoud en beheer van cultureel erfgoed in tijden van nood. Hartelijk dank aan het Nationaal Crisiscentrum en de hulpdiensten, waarmee we onze samenwerking graag voortzetten.

DSF2763

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer