Ga verder naar de inhoud

XXIInd Symposium for the Study of Underdrawing and Technology in Painting

Het tweejaarlijkse symposium zal in digitale vorm plaatsvinden van 28 tot 30 maart 2022. Dit jaar zijn Musea Brugge en de Université catholique de Louvain (UCL) organisator, met als thema ‘Alla Maniera’: Technical art history and the meaning of style in 15th to 17th century painting.

22nd symposium underdrawing

Het symposium concentreert zich op de vraag hoe technisch onderzoek aanvullende inzichten of uitdagingen kan opleveren met betrekking tot de stijl van een individuele schilder, een atelier of een groep schilders. Stijlovereenkomsten kunnen wijzen op culturele, sociale, geografische of chronologische verbanden in schilderijen, tekeningen, prenten, toegepaste kunst... en over artistieke media heen.

Bekijk het programma en registreer vóór 25 maart. Als lid van het wetenschappelijk comité of als spreker verwelkomen onze collega’s je graag op deze eerste digitale editie!

Dit event wordt afwisselend georganiseerd door het KIK, Illuminare, de UCL en Musea Brugge.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer