Ga verder naar de inhoud

Tentoonstelling 'Facing Van Eyck' reist door naar Berlijn

De interactieve installatie 'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail', gemaakt door het KIK en Bozar in 2020 reist verder. Ze is van 20 oktober 2023 tot 3 maart 2024 te zien in de Gemäldegalerie in Berlijn in de tentoonstelling 'Zoom auf van Eyck. Meisterwerke im Detail'.

In de Gemäldegalerie in Berlijn opende een bijzondere tentoonstelling die werken van de wereldberoemde Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck (ca. 1390-1441) in de schijnwerpers plaatst. De tentoonstelling brengt schilderijen van Van Eyck uit de eigen collectie samen met de interactieve installatie 'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail'. Die was reeds te zien in Bozar in Brussel in 2020-2021. De installatie – resultaat van het gerenommeerde VERONA-project van het KIK – neemt bezoekers mee op een intrigerende reis door het werk van de bekendste meester van de Vlaamse Primitieven.

Uitloper van het VERONA-project

De tentoonstelling 'Zoom auf van Eyck' in Berlijn toont dus onder andere de interactieve digitale projectie van 20 schilderijen van de hand van Van Eyck. De installatie werd door Hovertone gegenereerd uit foto's met extreem hoge resolutie die het KIK tussen 2014 en 2020 maakte in het kader van het project Van Eyck Research in OpeN Access (VERONA). Voor het onderzoek onder leiding van Bart Fransen werd destijds maar liefst 25 000 km afgelegd, om alle nog bewaarde werken van Van Eyck in beeld te brengen.

Technisch meesterschap

Doordat de projecties in 'Zoom on van Eyck' letterlijk extreem inzoomen op Van Eycks schilderijen worden de technische vaardigheden van de schilder, zijn gebruik van olieverf en zijn ongeëvenaarde aandacht voor detail nog tastbaarder. De Gemäldegalerie toont voor de gelegenheid ook haar eigen collectie schilderijen van Jan van Eyck en zijn omgeving, waarvan er enkele recent gerestaureerd zijn.

Een online onderdompeling

Berlijn iets te ver om naartoe te reizen voor de tentoonstelling? Op de website Closer to Van Eyck is al het beeldmateriaal van het VERONA-project in open access ontsloten. Je kan er dus eigenhandig inzoomen op de wetenschappelijke beelden van de nog bewaarde schilderijen van Van Eyck.

Onlangs nog vermeldde de Britse krant The Guardian de website Closer to Van Eyck als een van de 50 meest opmerkelijke websites van het moment. "This incredible site is dedicated to Jan van Eyck’s much-stolen Ghent Altarpiece, featuring the 15th-century Flemish master’s deeply weird Adoration of the Mystic Lamb. Zoom in on every brushstroke and piece of craquelure, check out the X-ray and infrared imaging, delve deep into the strange history and iconography and pretend you are one of the posh experts on Fake or Fortune … hours of fun", aldus The Guardian.

"This incredible site is dedicated to Jan van Eyck’s much-stolen Ghent Altarpiece, featuring the 15th-century Flemish master’s deeply weird Adoration of the Mystic Lamb. Zoom in on every brushstroke and piece of craquelure, check out the X-ray and infrared imaging, delve deep into the strange history and iconography and pretend you are one of the posh experts on Fake or Fortune … hours of fun"

Meer nieuws van het KIK

DSF2763

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

08.12.2023

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Lees meer
DSF2896 small

Formidabel fondsenwervingsdiner voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik

06.12.2023

Op 30 november kwamen erfgoedliefhebbers en prominente gasten samen in het Château de Rumillies (Doornik) voor een succesvol fondsenwervingsdiner ter ondersteuning van de conservatie-restauratie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Het eeuwenoude beeld won de Erfgoed Challenge 2022.

Lees meer