Ga verder naar de inhoud

PHySICAL: op zoek naar reinigingsoplossingen voor Aziatische lak

Binnen het project PHySICAL (Profound study of Hydrous and Solvent Interactions in Cleaning Asian Lacquer) zoeken het KIK, de UGent en de KMKG uit hoe ze lakoppervlakken het best kunnen reinigen. Het resultaat? Een chemisch en fysisch beproefd reinigingsprotocol om de prachtige Aziatische lakcollectie in het Museum Kunst & Geschiedenis van de KMKG opnieuw te laten blinken.

Periode
Augustus 2016 - maart 2022
Partners
Universiteit Gent
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG)
Steunende partner BELSPO
Meer weten?
Steven Saverwyns
Toon email

Best practices

Het uitgeharde sap van inheemse bomen in Zuidoost-Azië, Japan en China is sinds de zestiende eeuw een wijdverspreid organisch coatingmateriaal voor gebruiksvoorwerpen, kunst en architectuur. Een groot deel van de overgebleven objecten bevindt zich in museumcollecties.

Om die lakoppervlakken veilig en effectief te reinigen, bestuderen onderzoekers van het Labo Schilderkunst van het KIK samen met de KMKG en de UGent de invloed van verschillende solventen. Op basis van grondige analyses en testbehandelingen formuleren ze best practices. Die zullen in eerste instantie worden toegepast om de Aziatische lakcollectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis duurzaam te reinigen.

Steven Saverwyns

Dit project kwam tot stand met de genereuze steun BELSPO

Steven Saverwyns
G002048 gold Web

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Zorg jij mee dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten?

Volgend project

Het Sint-Jorisretabel: een restauratie vol ontdekkingen

Bekijk dit project