Ga verder naar de inhoud

Winnaar Erfgoed Challenge 2022

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik veroverde, met 4633 stemmen, de harten van het publiek én werd door de commissie van bekende Belgen verkozen tot Hoofdwinnaar van de Erfgoed Challenge 2022.

Jij hebt gekozen!

Op zondag 27 november 2022 eindigde de stemcampagne voor de Erfgoed Challenge 2022. Maar liefst 14 980 brachten hun stem uit voor een van de zes genomineerde erfgoedschatten, een absoluut record!

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik veroverde, met 4633 stemmen, de harten van het publiek én werd door de commissie van bekende Belgen verkozen tot hoofdwinnaar.

Als stemmenkanon won het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik ook de Publieksprijs. Dit betekent dat het KIK een korting van 5000 euro toekent op de conservatie- en restauratiebehandeling van dit bijzondere beeld.

465bda27 d4ee 41b1 afd0 82ea1161f500

En hoe gaat het nu verder?

De erfgoedschat werd voorgedragen door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW. Als Hoofdwinnaar zal het KIK deze organisatie een jaar lang ondersteunen in communicatie en fondsenwerving. Samen worden acties voor crowdfunding uitgewerkt en financiering gezocht van bedrijfspartners. Doordat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken ook de meeste stemmen in de wacht sleept, wint het de Publieksprijs. Concreet betekent dit dat het KIK een korting van 5000 euro toekent op de conservatie- en/of restauratiebehandeling van deze erfgoedschat.

Met dank aan de Nationale Loterij

De Nationale Loterij is de eerste Founding Partner van de Erfgoed Challenge, met dank aan al haar spelers. De financiering van de behandeling van het winnende project wordt verder aangevuld door een fondsenwervingscampagne bij bedrijven, fondsen en het grote publiek. Erfgoed is van iedereen. Door mensen op directe wijze te betrekken bij de zorg ervoor, wordt het belang voor individu en samenleving vergroot. Dat is cruciaal om het Belgische erfgoed de zorgen te bieden dat het verdient.

Het KIK kijkt uit naar de samenwerking met jou, de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW en alle betrokken partners.

Hoogste tijd om Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken terug beter te maken. Steun jij het project met een gift?

Hilde De Clercq 2022

"In haar huidige staat lijkt ze wel gereduceerd te zijn tot de pikzwarte afschaduwing van haar grootse verleden als patrones van de kathedraal. Het eens zo ontvankelijke aangezicht van de Doornikse Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken wordt gemaskeerd door dikke gipskorsten. Het is aan alle Belgen om de Doornikse Onze-Lieve-Vrouw terug te brengen naar de toestand waarin zij zich historisch gezien het meest thuis voelt zodat zij elkeen die haar blik passeert opnieuw kan beroeren."

Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK

Ik schenk een bloem

Koop een bloem voor onze Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken van Doornik

Met een kleine som van 10, 40 of 80 euro koop je een bloem voor de winnaar van vorig jaar, Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Jouw bijdrage redt het Doornikse erfgoed. Prachtig, toch?

Schenk nu een bloem

Hartelijk dank namens de Vrienden van de Kathedraal van Doornik!

PS Door erfgoed nu te redden blijven onze verhalen en waarden behouden. Schenk je voor minstens € 40 aan deze actie? Dan ontvang je een fiscaal attest. Het attest geeft recht op een belastingvermindering tot 45% van je schenking. Meer info vind je hier.

Lees meer over onze sponsors