Ga verder naar de inhoud

Een nieuwe outfit voor Manneken Pis

Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis zal op 14 september 2023 een speciaal kostuum dragen dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling. De outfit, gemaakt door Anouk Van Beurden en Lucien Tigrine, symboliseert de verschillende afdelingen van het instituut. Manneken Pis is niet zomaar een standbeeld, maar is een symbool van de Brusselse folklore dat al eeuwen meegaat. Met het aankleden van het beeldje willen we de mensen die betrokken zijn bij het Belgische erfgoed samenbrengen en willen we ijveren voor het belang van het behoud van cultureel erfgoed. De officiële overhandiging van het kostuum voor Manneken Pis vindt plaats op 14 september. Om 12 uur wordt een processie georganiseerd van het stadhuis van Brussel naar het standbeeld. Het kostuum zal achteraf deel uitmaken van de collectie van het Museum van de Stad Brussel.

Datum en tijdstip
14 september 2023 12:00 - 18:00
Locatie
Op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel

Kom met ons het kostuum ontdekken!

Op 14 september om 11 uur vindt een officiële ceremonie plaats. Na toespraken van Delphine Houba, Schepen van Cultuur en Toerisme van de Stad Brussel, en Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, zal het kostuum worden geschonken aan de Stad Brussel, die het vervolgens zal overhandigen aan de officiële aankleder van Manneken Pis. Deze zal het beeldje dan gaan aankleden. Vervolgens zal er om 12 uur een processie plaatsvinden tot bij Manneken Pis, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel. Manneken Pis zal zijn nieuwe outfit tot 18 uur dragen. Daarna krijgt het een plaatsje in zijn kleerkast in het Museum van de Stad Brussel.

Aankomende evenementen van het KIK

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken

8th Architectural Finishes Research Conference

29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00 - Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Van 29 mei tot 1 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit van Amsterdam de Architectural Finishes Research Conference.

Details bekijken