Ga verder naar de inhoud

Een nieuwe outfit voor Manneken Pis

Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis zal op 14 september 2023 een speciaal kostuum dragen dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling. De outfit, gemaakt door Anouk Van Beurden en Lucien Tigrine, symboliseert de verschillende afdelingen van het instituut. Manneken Pis is niet zomaar een standbeeld, maar is een symbool van de Brusselse folklore dat al eeuwen meegaat. Met het aankleden van het beeldje willen we de mensen die betrokken zijn bij het Belgische erfgoed samenbrengen en willen we ijveren voor het belang van het behoud van cultureel erfgoed. De officiële overhandiging van het kostuum voor Manneken Pis vindt plaats op 14 september. Om 12 uur wordt een processie georganiseerd van het stadhuis van Brussel naar het standbeeld. Het kostuum zal achteraf deel uitmaken van de collectie van het Museum van de Stad Brussel.

Datum en tijdstip
14 september 2023 12:00 - 18:00
Locatie
Op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel
Prijs
Gratis

Kom met ons het kostuum ontdekken!

Op 14 september om 11 uur vindt een officiële ceremonie plaats. Na toespraken van Delphine Houba, Schepen van Cultuur en Toerisme van de Stad Brussel, en Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, zal het kostuum worden geschonken aan de Stad Brussel, die het vervolgens zal overhandigen aan de officiële aankleder van Manneken Pis. Deze zal het beeldje dan gaan aankleden. Vervolgens zal er om 12 uur een processie plaatsvinden tot bij Manneken Pis, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel. Manneken Pis zal zijn nieuwe outfit tot 18 uur dragen. Daarna krijgt het een plaatsje in zijn kleerkast in het Museum van de Stad Brussel.

Aankomende evenementen van het KIK

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - KIK, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders 2024 – Medieval and Renaissance Sculpture

23 juni 2024 00:00 - 03 juli 2024 00:00 - België

Jaarlijks brengt de Summer Course een selecte groep van 18 hooggekwalificeerde jonge onderzoekers naar Vlaanderen. Ze krijgen een intensief 11-daags programma aangeboden van lezingen, discussies en bezoeken met betrekking tot een specifieke kunsthistorische periode van de Vlaamse kunst. De achtste editie van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders focust op beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Het programma vindt plaats van 23 juni tot en met 3 juli 2024.

Details bekijken