Een nieuwe outfit voor Manneken Pis
Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis zal op 14 september 2023 een speciaal kostuum dragen dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling. De outfit, gemaakt door Anouk Van Beurden en Lucien Tigrine, symboliseert de verschillende afdelingen van het instituut. Manneken Pis is niet zomaar een standbeeld, maar is een symbool van de Brusselse folklore dat al eeuwen meegaat. Met het aankleden van het beeldje willen we de mensen die betrokken zijn bij het Belgische erfgoed samenbrengen en willen we ijveren voor het belang van het behoud van cultureel erfgoed. De officiële overhandiging van het kostuum voor Manneken Pis vindt plaats op 14 september. Om 12 uur wordt een processie georganiseerd van het stadhuis van Brussel naar het standbeeld. Het kostuum zal achteraf deel uitmaken van de collectie van het Museum van de Stad Brussel.
Kom met ons het kostuum ontdekken!
Op 14 september om 11 uur vindt een officiële ceremonie plaats. Na toespraken van Delphine Houba, Schepen van Cultuur en Toerisme van de Stad Brussel, en Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, zal het kostuum worden geschonken aan de Stad Brussel, die het vervolgens zal overhandigen aan de officiële aankleder van Manneken Pis. Deze zal het beeldje dan gaan aankleden. Vervolgens zal er om 12 uur een processie plaatsvinden tot bij Manneken Pis, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel. Manneken Pis zal zijn nieuwe outfit tot 18 uur dragen. Daarna krijgt het een plaatsje in zijn kleerkast in het Museum van de Stad Brussel.
Aankomende evenementen van het KIK
Bezoekersdag 2025
Reserveer nu voor een kijkje achter de schermen van de studie, de inventarisatie en de conservatie-restauratie van Belgische culturele erfgoedschatten tijdens de bezoekersdag van het KIK op donderdag 20 maart 2025.
Digitale infosessie Rampenstrategie Vlaams erfgoed
Op dinsdag 25 februari kan je deelnemen aan een digitale infosessie over het project ‘Beleidsvoorbereidend onderzoek met oog op het uitwerken van een rampenstrategie voor erfgoed in Vlaanderen en het tweetalig gebied Brussel-hoofdstad’. In de infosessies wordt het project voorgesteld en kan je je bedenkingen, verwachtingen en vragen meedelen.