Een nieuwe outfit voor Manneken Pis
Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis kreeg op 14 september 2023 een speciaal kostuum dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling. Met het aankleden van het beeldje wilden we de mensen die betrokken zijn bij het Belgische erfgoed samenbrengen en ijveren voor het belang van het behoud van cultureel erfgoed.
Een sterke band met ons erfgoed
Al 75 jaar lang zetten experten van het KIK zich elke dag in ten dienste van het Belgische erfgoed, maar ze doen dat vooral achter de schermen. En ze zijn zeker niet de enigen. Zoveel mensen in België doen hun best om zo goed mogelijk voor ons erfgoed te zorgen. Dit geschenk voor Manneken Pis is een sterk symbolisch signaal van de noodzaak van de bewaring van ons cultureel en immaterieel erfgoed voor toekomstige generaties.
Natuurlijk heeft Manneken Pis ook geprofiteerd van de diensten van het KIK. In 2015 werd in samenwerking met de VUB een XRF-analyse uitgevoerd om de samenstelling van het brons te bepalen. Radiografie gaf dan weer inzicht in de gebruikte technieken. Kunsthistorica Géraldine Patigny heeft het werk ook bestudeerd in het kader van haar doctoraatsthesis aan de ULB (over de beeldhouwers Hiëronymus Duquesnoy de Oude en de Jonge).
Manneken Pis als erfgoedexpert
In de kleuren van het KIK draagt Manneken Pis een labojas en een badge met het symbool van een atoom (als voorstelling van ons Departement Laboratoria). Hij krijgt ook penselen, een scalpel, een vergrotingsbril en een wattenstaafje (als voorstelling van ons Departement Conservatie-Restauratie). Tot slot draagt hij een camera over zijn schouder (voor het Departement Documentatie met zijn fotografische inventarissen en wetenschappelijke beeldvormingsdiensten). Aan zijn riem hangt een KIK-identificatiebadge.
De outfit is ontworpen door Anouk Van Beurden en de accessoires door kunstenaar Lucien Tigrine. Anouk, die al eerder voor het KIK werkte in het Atelier textiel, als naaister en specialiste in het conserveren van stoffen, had geen gemakkelijke taak: het kostuum moest voldoen aan een aantal bijzondere technische specificaties. Lucien is gespecialiseerd in 3D-printen. Hij verzorgde een verkleinde reproductie van de bril die onze restaurateurs vaak dragen. We zijn Anouk en Lucien dankbaar voor hun bijdragen.
Onthulling van het kostuum
Het voorstel voor de nieuwe outfit werd geanalyseerd en gevalideerd door een comité bestaande uit leden van de Orde der Vrienden van Manneken Pis en vertegenwoordigers van de Stad Brussel. Op 14 september om 11 uur vond een officiële ceremonie plaats in het stadhuis. Na toespraken van onder andere Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, werd het kostuum geschonken aan de Stad Brussel, die het vervolgens overhandigde aan de officiële aankleder van Manneken Pis. Deze ging het beeldje dan aankleden. Vervolgens was er om 12 uur een processie tot bij Manneken Pis, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel. Manneken Pis droeg zijn nieuwe outfit tot 18 uur. Daarna kreeg het een plaatsje in zijn kleerkast in het Museum van de Stad Brussel.
Het KIK dankt de stad Brussel, de Schepen van Cultuur Delphine Houba, evenals het hele Manneken Pis-team, en in het bijzonder de aankleders Nicolas Edelman en Gianni Cudicio. We danken ook de Orde der Vrienden van Manneken Pis.
Het was een magisch moment om 75 jaar wetenschap in dienst van het Belgische erfgoed te vieren en de aandacht te vestigen op het harde werk van zovelen in de erfgoedsector in het algemeen!
Meer nieuws van het KIK

Hartendief van de maand - 02/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit de collectie. Voor februari tonen we je graag de mooie afbeeldingen van de laatgotische Bourgondische Kapel in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen.

Vragenlijst over de economische impact van rampen in 2024
In het kader van het Sendai Framework for disaster risk reduction 2015-2030 nodigen we je uit om deel te nemen aan een bevraging die tot doel heeft om de directe economische verliezen, schade of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen in België voor het jaar 2024 te evalueren.