Ga verder naar de inhoud

Een nieuwe outfit voor Manneken Pis

Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis kreeg op 14 september 2023 een speciaal kostuum dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling. Met het aankleden van het beeldje wilden we de mensen die betrokken zijn bij het Belgische erfgoed samenbrengen en ijveren voor het belang van het behoud van cultureel erfgoed.

Een sterke band met ons erfgoed

Al 75 jaar lang zetten experten van het KIK zich elke dag in ten dienste van het Belgische erfgoed, maar ze doen dat vooral achter de schermen. En ze zijn zeker niet de enigen. Zoveel mensen in België doen hun best om zo goed mogelijk voor ons erfgoed te zorgen. Dit geschenk voor Manneken Pis is een sterk symbolisch signaal van de noodzaak van de bewaring van ons cultureel en immaterieel erfgoed voor toekomstige generaties.

Natuurlijk heeft Manneken Pis ook geprofiteerd van de diensten van het KIK. In 2015 werd in samenwerking met de VUB een XRF-analyse uitgevoerd om de samenstelling van het brons te bepalen. Radiografie gaf dan weer inzicht in de gebruikte technieken. Kunsthistorica Géraldine Patigny heeft het werk ook bestudeerd in het kader van haar doctoraatsthesis aan de ULB (over de beeldhouwers Hiëronymus Duquesnoy de Oude en de Jonge).

Manneken Pis als erfgoedexpert

In de kleuren van het KIK draagt Manneken Pis een labojas en een badge met het symbool van een atoom (als voorstelling van ons Departement Laboratoria). Hij krijgt ook penselen, een scalpel, een vergrotingsbril en een wattenstaafje (als voorstelling van ons Departement Conservatie-Restauratie). Tot slot draagt hij een camera over zijn schouder (voor het Departement Documentatie met zijn fotografische inventarissen en wetenschappelijke beeldvormingsdiensten). Aan zijn riem hangt een KIK-identificatiebadge.

De outfit is ontworpen door Anouk Van Beurden en de accessoires door kunstenaar Lucien Tigrine. Anouk, die al eerder voor het KIK werkte in het Atelier textiel, als naaister en specialiste in het conserveren van stoffen, had geen gemakkelijke taak: het kostuum moest voldoen aan een aantal bijzondere technische specificaties. Lucien is gespecialiseerd in 3D-printen. Hij verzorgde een verkleinde reproductie van de bril die onze restaurateurs vaak dragen. We zijn Anouk en Lucien dankbaar voor hun bijdragen.

Onthulling van het kostuum

Het voorstel voor de nieuwe outfit werd geanalyseerd en gevalideerd door een comité bestaande uit leden van de Orde der Vrienden van Manneken Pis en vertegenwoordigers van de Stad Brussel. Op 14 september om 11 uur vond een officiële ceremonie plaats in het stadhuis. Na toespraken van onder andere Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, werd het kostuum geschonken aan de Stad Brussel, die het vervolgens overhandigde aan de officiële aankleder van Manneken Pis. Deze ging het beeldje dan aankleden. Vervolgens was er om 12 uur een processie tot bij Manneken Pis, op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in het centrum van Brussel. Manneken Pis droeg zijn nieuwe outfit tot 18 uur. Daarna kreeg het een plaatsje in zijn kleerkast in het Museum van de Stad Brussel.

Het KIK dankt de stad Brussel, de Schepen van Cultuur Delphine Houba, evenals het hele Manneken Pis-team, en in het bijzonder de aankleders Nicolas Edelman en Gianni Cudicio. We danken ook de Orde der Vrienden van Manneken Pis.

Het was een magisch moment om 75 jaar wetenschap in dienst van het Belgische erfgoed te vieren en de aandacht te vestigen op het harde werk van zovelen in de erfgoedsector in het algemeen!

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer