Ga verder naar de inhoud

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Datum en tijdstip
01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00
Locatie
KIK, Brussel
Prijs
500 euro

Het evenement maakt deel uit van Climate2Preserv, een project dat zich richt op het ontwikkelen van een protocol dat culturele instellingen helpt bij het verkennen van verschillende energiebesparende strategieën, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen en meer.

De cursus biedt in totaal plaats aan 20 deelnemers, komende uit 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen (musea, galerijen, archieven en bibliotheken). Elke instelling stuurt twee deelnemers, één persoon met een technische achtergrond en enige ervaring in faciliteiten, en één persoon met een achtergrond in conservering of collectiezorg.

Tijdens de workshops zullen de teams een snelle doorloop van het protocol simuleren die zich richt op teamwork, het verzamelen en begrijpen van documentatie, het verkennen van energiebesparende strategieën en besluitvorming en het delen van informatie. Deelnemers doen dit door middel van een mix van theoretische cursussen, het verkennen van tools, het bezoeken van bestaande casestudy's en het uitvoeren van oefeningen op basis van feitelijke gegevens van casestudy's.

Aan het einde van de cursus krijgen ze de tijd om hun toekomstige stappen binnen hun eigen instellingen te plannen.

De deadline voor aanmelding is 14 januari.

Een selectie wordt gemaakt tegen 28 januari.

Aankomende evenementen van het KIK

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders 2024 – Medieval and Renaissance Sculpture

23 juni 2024 00:00 - 03 juli 2024 00:00 - België

Jaarlijks brengt de Summer Course een selecte groep van 18 hooggekwalificeerde jonge onderzoekers naar Vlaanderen. Ze krijgen een intensief 11-daags programma aangeboden van lezingen, discussies en bezoeken met betrekking tot een specifieke kunsthistorische periode van de Vlaamse kunst. De achtste editie van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders focust op beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Het programma vindt plaats van 23 juni tot en met 3 juli 2024.

Details bekijken

8th Architectural Finishes Research Conference

29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00 - Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Van 29 mei tot 1 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit van Amsterdam de Architectural Finishes Research Conference.

Details bekijken