Ga verder naar de inhoud

Fototheek

Het fotoarchief van het KIK is het visuele geheugen van België. Een ware schatkamer, met meer dan een miljoen foto’s van ons cultureel erfgoed. Die verzameling groeit nog elke dag aan. Het grootste deel is digitaal beschikbaar via de online database BALaT. De volledige collectie kunt u raadplegen in de leeszaal van het KIK.

Wat maakt de fototheek zo bijzonder?

  • meer dan één miljoen professionele foto’s, van 1880 tot vandaag. De grootste collectie beelden van Belgisch cultureel erfgoed – uniek in de wereld!
  • vrij raadpleegbaar
  • meer dan 750.000 foto’s gratis online beschikbaar via BALaT
  • alle aspecten van het Belgische kunstpatrimonium: beeldende kunsten, kunstambachten, architectuur, archeologie, landschappen, historische gebeurtenissen, folklore…
  • inclusief beeldmateriaal van objecten uit privécollecties
  • groeit voortdurend aan
Beschikbare diensten fototheek

Beschikbare diensten

  • meer dan één miljoen foto’s raadplegen
  • opzoeken via steekkaarten en BALaT
  • fotokopiëren
  • zelf (zonder flash) documenten fotograferen
  • digitale reproducties aanvragen
Wat vind je in de fototheek

Wat vindt u in de fototheek?

Openbare Belgische collecties

Dit fonds is het resultaat van verschillende projecten uitgevoerd in het kader van de fotografische inventaris. Het beslaat musea, kerken, abdijen, collecties van OCMW's, scholen, archeologische sites ... Ook onroerend erfgoed maakt deel uit van deze inventaris.

Reportages

In de loop der jaren kochten we een groot aantal fondsen aan van fotografen gespecialiseerd in documentaire kunstfotografie. De voorgestelde onderwerpen zijn erg uiteenlopend en beslaan twaalf grote thema's: beroepen, dieren, flora, folklore, meteorologie, oorlog, plechtigheden, portretten, spektakels, sport, voertuigen en de koninklijke familie.

Openbare collecties in het buitenland

Dit fonds bevat afbeeldingen van kunstwerken van belangrijke kunstenaars (waaronder een groot aantal Vlaamse Primitieven) uit collecties van musea, kerken en galerijen van over de hele wereld.

Privécollecties in België en het buitenland

Ook de collecties van particulieren, verenigingen en bedrijven herbergen soms verborgen schatten die van bijzondere waarde zijn voor ons land. Verschillende eigenaars werkten al met het KIK samen om hun kunstwerken te inventariseren.

Contineu uitbreiden2

Voortdurend uitbreiden en verbeteren

De fototheek wordt elke dag uitgebreid en verbeterd. De fotografen van het KIK documenteren de werken die in de labo’s en ateliers bestudeerd worden. Ze maken ook foto’s voor specifieke onderzoeksprojecten.

Onze collega’s van het team Digitalisering zetten de resterende analoge beelden om in digitaal formaat, inclusief metatags om de doorzoekbaarheid te verbeteren. We ontwikkelden een verbeterde klasseermethode: zo vindt u snel de foto’s die u zoekt, mét heel wat informatie over de context van de foto.

Stelt u een probleem vast met een van de foto’s? Heeft u een suggestie om de gegevens over een object te verbeteren? Laat ons iets weten!

X107106 gold Web

Ontstaansgeschiedenis van de foto-inventaris

De fotografische inventaris kent een lange en boeiende ontstaansgeschiedenis. De basis werd gelegd in het begin van de 20ste eeuw, toen nog door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Sindsdien is de collectie sterk gegroeid. Enkele belangrijke fases in de groei van de inventaris:

  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte de Duitse bezetter een groot aantal opnames in hoge kwaliteit van het Belgisch cultureel erfgoed. De negatieven werden later aangekocht door de Koninklijke Musea en vormen de basis voor de uitbouw van de verdere collectie.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote fotocampagnes georganiseerd voor ons erfgoed, dat bedreigd werd door de oorlog. De campagnes werden georganiseerd door Paul Coremans, de latere oprichter en eerste directeur van het KIK. Die beelden zijn vaak de enige herinnering die we nog hebben aan monumenten die verloren gingen in de oorlog, onder meer tijdens het Ardennenoffensief.
  • 1967-1984. Het Tweede Vaticaans Concilie bracht heel wat liturgische wijzigingen met zich mee, waardoor sommige kerkmeubels, zoals preekstoelen, hun functie verloren en stilaan uit de kerken verdwenen. Het was de aanleiding voor de aanleg van een uitgebreid landelijk fotorepertorium van het kerkmeubilair.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Erik Buelinckx
Erik Buelinckx
Verantwoordelijke

Onze experts

Eva Coudyzer
Christian Sleeuwaert


Praktische informatie

Het team van de Infotheek verwelkomt u graag in de leeszaal van dinsdag tot vrijdag tussen 9u30 en 12u30 en tussen 13u30 tot 17u30.

Eventuele uitzonderlijke wijzigingen van de openingsuren zijn te raadplegen via onze Twitter-pagina.

Contact en hulp bij opzoekingen

Tel: +32 (0)2 739 67 54

E-mail: infotheek@kikirpa.be

Volg ons op Twitter!

Reglement voor de bezoekers van de Infotheek

Bekijk het reglement van de Infotheek.

Op zoek naar specifieke informatie over de Vlaamse Primitieven?

Bezoek ons Studiecentrum voor de Vlaamse Primitieven! Alleen op afspraak (per e-mail naar infoXV@kikirpa.be).

Adresgegevens en bereikbaarheid