Ga verder naar de inhoud

Cadeautip: een prachtige Scientia Artis met korting

Deze herfst zetten we enkel pareltjes uit de Scientia Artis-reeks in de kijker, de ontmoetingsplaats tussen kunst en wetenschap. Tot in december kan u elke maand een boek ontdekken met een mooie korting. Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief!

Machinae Spirituales

Deze maand zetten we de retabelkunst centraal met Scientia Artis 10. Machinae Spirituales. Les retables baroques dans les Pays-Bas méridionaux et en Europe. Contributions à une histoire formelle du sentiment religieux au XVIIe siècle (in het Frans, met enkele artikels in het Engels).

Zelden werd het goddelijke met evenveel spektakel in beeld gebracht als in de 17de-eeuwse barokke altaarstukken. Ontdek hoe deze "spirituele machines" de gelovigen in de voormalige Nederlanden tijdens de Contrareformatie gidsten in hun aanbidding.

Te koop aan het onthaal van het KIK en op de BREPOLS website, in december aan de speciale prijs van €48!

Flesh, Gold and Wood

Ontdek ook Scientia Artis 18. Flesh, Gold and Wood. The Saint-Denis altarpiece in Liège and the question of partial paint practices in the 16th century, onder redactie van Emmanuelle Mercier, Ria De Boodt en Pierre-Yves Kairis, met artikels in het Engels en Frans.

Met zijn uitzonderlijke partiële polychromie is het altaarstuk van de kerk Saint-Denis in Luik het meest mysterieuze én emblematische laatmiddeleeuwse Brabantse retabel. Het werk, dat tussen 2012 en 2014 door het KIK werd gerestaureerd, werd uitgebreid interdisciplinair bestudeerd. Zo werden tal van mysteries opgelost en ontstonden nieuwe onderzoekspistes.

Deze maand krijgt u een korting op de verzendkosten als u dit boek samen met Machinae Spirituales bestelt bij BREPOLS.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer