Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'
Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.
Sinds 2022 ondersteunt de Europese Commissie de oprichting van een gezamenlijke cloud voor cultureel erfgoed. Deze cloud moet de samenwerking tussen erfgoedinstellingen en professionals verbeteren om samen het begrip, de documentatie, het behoud en de promotie van zowel materieel als immaterieel cultureel erfgoed in heel Europa te versterken. Het wordt een digitaal ecosysteem dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.
De Cloud for Cultural Heritage wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma met een budget van 110 miljoen euro tot 2025, de grootste investering ooit in cultureel erfgoed in Europa. Dit geld gaat naar de ontwikkeling en implementatie van deze cloud.
Het Franse onderzoekscentrum CNRS (Centre national de la recherche scientifique) won de competitie met hun project European Cloud for Heritage OpEn Science (ECHOES). Samen met het Italiaanse CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) en de Fondation des Sciences du Patrimoine (FSP) stelde het CNRS een consortium samen van 51 Europese partners om het project uit te voeren. Het consortium heeft 25 miljoen euro gekregen voor een periode van vijf jaar (2024-2029) om ECHOES tot uitvoering te brengen.
Het project ECHOES richt zich op het creëren van een referentieplatform voor professionals in cultureel erfgoed. Deelnemende partners zijn onderzoeksorganisaties, erfgoednetwerken (zoals musea, bibliotheken, archieven ...), universiteiten en bedrijven uit de privésector. Dit proefproject streeft ernaar een solide infrastructuur en juridische basis voor de cloud te creëren, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen. ECHOES bevordert een holistische benadering van digitale transformatie en moedigt samenwerking en kennisdeling aan.
Het ECHOES-project zal een digitale omgeving creëren die collectieve verrijking en analyse van erfgoedobjecten mogelijk maakt. Zowel mensen als kunstmatige intelligentie (AI) kunnen bijdragen aan de kennisontwikkeling. Dankzij een transparant bestuur en open science-principes zal ECHOES ook andere Europese en nationale projecten in de cloud integreren.
Dat belooft voor een mooie toekomst van betere uitwisseling van kennis en praktijken ten voordele van het behoud van ons erfgoed!
Meer nieuws van het KIK
Hartendief van de maand - 01/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit de collectie. Voor januari zijn er twee objecten gekozen: het altaarstuk uit de grafkapel van de heren van Boussu en een 'robe à la française' in het bezit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Een onvergetelijke avond ten voordele van de Rubenskapel
Op donderdag 12 december 2024 tekenden erfgoedliefhebbers present in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen voor een succesvol fondsenwervingsdiner ter ondersteuning van de conservatie-restauratie van de grafkapel van Rubens en haar kunstschatten.
Namens het KIK en het kerkbestuur van Sint-Jacob Antwerpen willen we iedereen – zowel de aanwezigen als andere schenkers – oprecht bedanken voor hun steun en vrijgevigheid.