Ga verder naar de inhoud

"De kunstkamer van Cornelis van der Geest" opnieuw in het Rubenshuis na complexe restauratie

De gerestaureerde Kunstkamer van Cornelis van der Geest is terug te bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis. Dit werk van Willem van Haecht (1593-1637) is één van de pronkstukken uit de collectie. Het staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst, een bloemlezing met de 100 belangrijkste meesterwerken uit de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst.

De verflaag en het inlijstsysteem werden nog in 2009 behandeld voor de tentoonstelling Kamers vol Kunst. Ondanks die maatregelen verschenen tien jaar later op verschillende plaatsen opnieuw barsten en verfopstuwingen.

In april 2019 vertrok het werk naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel voor onderzoek en restauratie. Een interdisciplinair team zette er zijn schouders onder de integrale conservatie- en restauratiebehandeling. De originele verflaag werd blootgelegd en geeft details prijs die jarenlang verborgen waren. Nu zijn de frisse, originele kleuren weer zichtbaar.

De grootste uitdaging was echter het paneel zelf, dat eeuwenlang schade had opgelopen door interne spanningen. Dit had geleid tot zichtbare beschadigingen in de verflaag. Om barsten en scheuren op te vangen werd er een secundaire drager op maat ontwikkeld, gebaseerd op een innovatieve techniek uit de luchtvaartsector. Voor de structurele ondersteuning van het paneel werd er een steunsysteem ontworpen in sitkaspar. De hoge elasticiteit maakt deze houtsoort uitermate geschikt om de bewegingen van de planken op te vangen zonder blokkerend te werken. Zo is de duurzame bewaring van dit topstuk verzekerd voor toekomstige generaties.

De even fascinerende als complexe betekenis van het tafereel werd bovendien door Ben van Beneden verrijkt met nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Meer nieuws van het KIK

SA13 promo

Herfstactie: ontdek elke maand een prachtboek aan verlaagde prijs!

14.09.2021

Het einde van de vakantie... Daar zetten we graag iets tegenover! Tot aan het einde van het jaar zetten we elke maand een pareltje uit onze Scientia Artis reeks in de kijker met een mooie korting. Hou onze nieuwsbrief in de gaten en ontdek maandelijks ons nieuwe aanbod.

Lees meer
International RE ORG seminar BXL

Webinar "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage"

05.09.2021

Dit jaar vieren we het 10-jarig bestaan van de RE-ORG methode: een innovatieve aanpak om overvolle museumdepots te reorganiseren zodat musea weer toegang krijgen tot hun collecties. Bij deze gelegenheid neem gratis deel aan het volgende webinar van ICCROM: "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage" (in het Engels) op donderdag 9 september 2021 om 15:00 uur. Een panel van internationale deskundigen zal hun ervaring met en advies over deze revolutionaire methode delen!

Lees meer