Ga verder naar de inhoud

"De kunstkamer van Cornelis van der Geest" opnieuw in het Rubenshuis na complexe restauratie

De gerestaureerde Kunstkamer van Cornelis van der Geest is terug te bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis. Dit werk van Willem van Haecht (1593-1637) is één van de pronkstukken uit de collectie. Het staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst, een bloemlezing met de 100 belangrijkste meesterwerken uit de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst.

De verflaag en het inlijstsysteem werden nog in 2009 behandeld voor de tentoonstelling Kamers vol Kunst. Ondanks die maatregelen verschenen tien jaar later op verschillende plaatsen opnieuw barsten en verfopstuwingen.

In april 2019 vertrok het werk naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel voor onderzoek en restauratie. Een interdisciplinair team zette er zijn schouders onder de integrale conservatie- en restauratiebehandeling. De originele verflaag werd blootgelegd en geeft details prijs die jarenlang verborgen waren. Nu zijn de frisse, originele kleuren weer zichtbaar.

De grootste uitdaging was echter het paneel zelf, dat eeuwenlang schade had opgelopen door interne spanningen. Dit had geleid tot zichtbare beschadigingen in de verflaag. Om barsten en scheuren op te vangen werd er een secundaire drager op maat ontwikkeld, gebaseerd op een innovatieve techniek uit de luchtvaartsector. Voor de structurele ondersteuning van het paneel werd er een steunsysteem ontworpen in sitkaspar. De hoge elasticiteit maakt deze houtsoort uitermate geschikt om de bewegingen van de planken op te vangen zonder blokkerend te werken. Zo is de duurzame bewaring van dit topstuk verzekerd voor toekomstige generaties.

De even fascinerende als complexe betekenis van het tafereel werd bovendien door Ben van Beneden verrijkt met nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer