Ga verder naar de inhoud

Digitalisering van de interventiedossiers van het KIK

Dankzij de steun van Belspo in het kader van het DIGIT-04-programma verwacht het KIK flinke vooruitgang te boeken met de digitalisering van zijn interventiedossiers. Dit is een belangrijk proces voor het online bewaren en toegankelijk maken van de historiek van de behandelingen en analyses van het Belgische culturele erfgoed.

In het kader van het door Belspo gefinancierde programma DIGIT-04 intensiveert het KIK de digitalisering van zijn interventiedossiers. De ongeveer 20 000 dossiers, die essentieel zijn voor het geheugen van de wetenschappelijke activiteiten van het KIK, zijn geleidelijk opgesteld en bijgehouden sinds de jaren 1930. Ze bieden een uniek inzicht in de studie, conservatie en restauratie van werken van Belgisch erfgoed, met documenten van restaurateurs, kunsthistorici en chemici, maar ook technische foto's en wetenschappelijke beelden.

De digitalisering van deze waardevolle archieven, die beschikbaar zullen worden gesteld via het vernieuwde BALaT-kennisplatform, is een belangrijke mijlpaal in ons open access-beleid. De collega's van de Infotheek bereiden momenteel de dossiers voor op digitalisering in samenwerking met externe partners.

We willen graag onze dankbaarheid uitspreken aan Belspo en alle partners die betrokken zijn bij dit project. Hun steun en inzet voor het behoud en de verspreiding van cultureel erfgoed zijn essentieel voor het succes van deze ambitieuze onderneming en voor de promotie van ons open access-beleid.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer