Ga verder naar de inhoud

Digitalisering van de interventiedossiers van het KIK

Dankzij de steun van Belspo in het kader van het DIGIT-04-programma verwacht het KIK flinke vooruitgang te boeken met de digitalisering van zijn interventiedossiers. Dit is een belangrijk proces voor het online bewaren en toegankelijk maken van de historiek van de behandelingen en analyses van het Belgische culturele erfgoed.

In het kader van het door Belspo gefinancierde programma DIGIT-04 intensiveert het KIK de digitalisering van zijn interventiedossiers. De ongeveer 20 000 dossiers, die essentieel zijn voor het geheugen van de wetenschappelijke activiteiten van het KIK, zijn geleidelijk opgesteld en bijgehouden sinds de jaren 1930. Ze bieden een uniek inzicht in de studie, conservatie en restauratie van werken van Belgisch erfgoed, met documenten van restaurateurs, kunsthistorici en chemici, maar ook technische foto's en wetenschappelijke beelden.

De digitalisering van deze waardevolle archieven, die beschikbaar zullen worden gesteld via het vernieuwde BALaT-kennisplatform, is een belangrijke mijlpaal in ons open access-beleid. De collega's van de Infotheek bereiden momenteel de dossiers voor op digitalisering in samenwerking met externe partners.

We willen graag onze dankbaarheid uitspreken aan Belspo en alle partners die betrokken zijn bij dit project. Hun steun en inzet voor het behoud en de verspreiding van cultureel erfgoed zijn essentieel voor het succes van deze ambitieuze onderneming en voor de promotie van ons open access-beleid.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer