Ga verder naar de inhoud

Digitalisering van de interventiedossiers van het KIK

Dankzij de steun van Belspo in het kader van het DIGIT-04-programma verwacht het KIK flinke vooruitgang te boeken met de digitalisering van zijn interventiedossiers. Dit is een belangrijk proces voor het online bewaren en toegankelijk maken van de historiek van de behandelingen en analyses van het Belgische culturele erfgoed.

In het kader van het door Belspo gefinancierde programma DIGIT-04 intensiveert het KIK de digitalisering van zijn interventiedossiers. De ongeveer 20 000 dossiers, die essentieel zijn voor het geheugen van de wetenschappelijke activiteiten van het KIK, zijn geleidelijk opgesteld en bijgehouden sinds de jaren 1930. Ze bieden een uniek inzicht in de studie, conservatie en restauratie van werken van Belgisch erfgoed, met documenten van restaurateurs, kunsthistorici en chemici, maar ook technische foto's en wetenschappelijke beelden.

De digitalisering van deze waardevolle archieven, die beschikbaar zullen worden gesteld via het vernieuwde BALaT-kennisplatform, is een belangrijke mijlpaal in ons open access-beleid. De collega's van de Infotheek bereiden momenteel de dossiers voor op digitalisering in samenwerking met externe partners.

We willen graag onze dankbaarheid uitspreken aan Belspo en alle partners die betrokken zijn bij dit project. Hun steun en inzet voor het behoud en de verspreiding van cultureel erfgoed zijn essentieel voor het succes van deze ambitieuze onderneming en voor de promotie van ons open access-beleid.

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer