Ga verder naar de inhoud

Expo Formes du salut

Laat je niet misleiden door hun verstilde uitdrukkingen... Als deze standbeelden konden praten, zouden ze heel wat te vertellen hebben! Welke verhalen? Ontdek het in de tentoonstelling Formes du salut in het Musée L in Louvain-la-Neuve en in het gelijknamige boek.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de onderzoeken en de conservatie-restauratie van zeven bijzondere middeleeuwse religieuze sculpturen, een project met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het werk werd uitgevoerd door collega's Emmanuelle Mercier en Erika Rabelo en hun team, in samenwerking met Matthieu Somon, postdoctoraal onderzoeker kunstgeschiedenis aan de UCLouvain (RSCS Institute).

Deze kunstwerken, die in de loop der eeuwen door de grillen van de geschiedenis zijn veranderd, verklappen ons nu hun verhaal. De vormen van verlossing oftewel 'Formes du salut' zijn hier zowel materieel als spiritueel: naast de conservatiebehandeling van deze beelden, die hen een duurzame toekomst biedt, werpt de tentoonstelling licht op hun materiële geschiedenis, gebruik en plaats in het religieuze en culturele leven van de middeleeuwse gelovigen. Maar ook andere themas, zoals het onderzoek naar vervalsing, kregen een plaats in deze expo.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer