Ga verder naar de inhoud

Expo Formes du salut

Laat je niet misleiden door hun verstilde uitdrukkingen... Als deze standbeelden konden praten, zouden ze heel wat te vertellen hebben! Welke verhalen? Ontdek het in de tentoonstelling Formes du salut in het Musée L in Louvain-la-Neuve en in het gelijknamige boek.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de onderzoeken en de conservatie-restauratie van zeven bijzondere middeleeuwse religieuze sculpturen, een project met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het werk werd uitgevoerd door collega's Emmanuelle Mercier en Erika Rabelo en hun team, in samenwerking met Matthieu Somon, postdoctoraal onderzoeker kunstgeschiedenis aan de UCLouvain (RSCS Institute).

Deze kunstwerken, die in de loop der eeuwen door de grillen van de geschiedenis zijn veranderd, verklappen ons nu hun verhaal. De vormen van verlossing oftewel 'Formes du salut' zijn hier zowel materieel als spiritueel: naast de conservatiebehandeling van deze beelden, die hen een duurzame toekomst biedt, werpt de tentoonstelling licht op hun materiële geschiedenis, gebruik en plaats in het religieuze en culturele leven van de middeleeuwse gelovigen. Maar ook andere themas, zoals het onderzoek naar vervalsing, kregen een plaats in deze expo.

Meer nieuws van het KIK

Steenx125965 Sam detail cut

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

12.05.2022

Specialisten van het Institut national du Patrimoine (INP, France), de Universiteit Antwerpen, La Cambre, Saint-Luc Luik en het KIK snijden in twee rondetafelgesprekken de organisatie en uitdagingen aan van de opleidingen conservatie-restauratie. In de namiddag kan je een atelier, labo of de cel wetenschappelijke beeldvorming bezoeken en in discussie treden met onze collega's. Schrijf je nu in voor deze gratis workshop.

Lees meer
DSC05328

Een strategie voor het KIK, op maat van de hele erfgoedsector

10.05.2022

Om ook in de toekomst het erfgoed de beste zorgen te geven, werken we samen een sterke strategie uit voor de komende jaren.

Lees meer