Ga verder naar de inhoud

Expo Formes du salut

Laat je niet misleiden door hun verstilde uitdrukkingen... Als deze standbeelden konden praten, zouden ze heel wat te vertellen hebben! Welke verhalen? Ontdek het in de tentoonstelling Formes du salut in het Musée L in Louvain-la-Neuve en in het gelijknamige boek.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de onderzoeken en de conservatie-restauratie van zeven bijzondere middeleeuwse religieuze sculpturen, een project met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het werk werd uitgevoerd door collega's Emmanuelle Mercier en Erika Rabelo en hun team, in samenwerking met Matthieu Somon, postdoctoraal onderzoeker kunstgeschiedenis aan de UCLouvain (RSCS Institute).

Deze kunstwerken, die in de loop der eeuwen door de grillen van de geschiedenis zijn veranderd, verklappen ons nu hun verhaal. De vormen van verlossing oftewel 'Formes du salut' zijn hier zowel materieel als spiritueel: naast de conservatiebehandeling van deze beelden, die hen een duurzame toekomst biedt, werpt de tentoonstelling licht op hun materiële geschiedenis, gebruik en plaats in het religieuze en culturele leven van de middeleeuwse gelovigen. Maar ook andere themas, zoals het onderzoek naar vervalsing, kregen een plaats in deze expo.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer