Ga verder naar de inhoud

Atelier polychrome houtsculptuur

We bestuderen en behandelen polychrome houtsculpturen, maar ook beelden uit ivoor of was. Onze dubbele missie: meer inzicht krijgen in de beeldhouwwerken én verzekeren dat ze optimaal bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Verflagen leggen geschiedenis bloot

Het team bestaat uit een mix van ervaren conservator-restauratoren en jonge collega’s die mee zijn met de recentste technieken. Wat hen verbindt, is hun vakkennis en liefde voor het vak. Dat weerspiegelt zich in een uitgebreid takenpakket: van onderzoek tot de effectieve conservatie-restauratiebehandelingen en het doorgeven van kennis aan vakgenoten en het grote publiek.

Emmanuelle Mercier

Belgische polychrome houtsculpturen zijn meestal meerdere keren overschilderd. Ze dragen hun geschiedenis mee in de verschillende verflagen. Dat maakt ons werk bijzonder boeiend. Al stellen deze historische aanpassingen ons ook voor heel wat uitdagingen, bijvoorbeeld op het vlak van de keuze van hoe ver we gaan in een behandeling.

Dr. Emmanuelle Mercier, hoofd van het atelier

Romaanse, gotische en barokke sculpturen

We zijn gespecialiseerd in:

 • romaanse en gotische sculpturen
 • sculpturen en altaarstukken uit de voormalige Zuidelijke Nederlanden
 • barokke ensembles
 • historische en technische evoluties van de polychromie, van de middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd.

De focus van ons atelier ligt op stukken van hoge kwaliteit en/of sculpturen die een belangrijke bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Visueel onderzoek: werktuigsporen, assemblagetechnieken, merken van het gilde of het atelier die kenmerkend zijn voor een periode, plaats van vervaardiging, atelier of kunstenaar. Bij deze stap kunnen ook een radiografisch onderzoek en een datering en identificatie van de houtsoort worden uitgevoerd.
 2. Stratigrafisch en topografisch onderzoek: met een stereomicroscoop leggen we de geschiedenis van de verschillende kleurlagen bloot. Dit onderzoek wordt aangevuld met labo-analyses.
 3. Documentering door middel van foto’s en microscoopbeelden in 2D en 3D.
 4. Interpretatie en contextualisering van de resultaten.
 5. Redactie van een geïllustreerd wetenschappelijk rapport en publicatie van artikels in nationale en internationale vakbladen en boeken, waaronder de reeksen van het KIK.

Behandeling op maat

Beeldhouwwerken in hout, ivoor of was, altaren, retabels, preekstoelen, marionetten, reliekhouders… Elke sculptuur krijgt een doordachte behandeling op maat van het object. Onze technische interventies zijn in lijn met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Afhankelijk van de toestand van het kunstwerk, worden de studie en behandeling uitgevoerd in het atelier, of ter plaatse. Beslissingen bij de behandeling van topstukken worden doorgaans begeleid door een internationale expertencommissie.

Elke behandeling wordt uitvoerig beschreven in een geïllustreerd rapport. Dat bevat:

 • een studie van de context en materialen van het object
 • een diagnostiek
 • een argumentering van de keuze van behandeling
 • een gedetailleerde beschrijving van de verschillende fasen.

Het verslag is rijkelijk geïllustreerd met schema’s en foto’s gemaakt door de Cel wetenschappelijke beeldvorming.

Wetenschappelijk onderbouwd

Bij ons gebeurt wetenschappelijk onderzoek altijd onder leiding van twee experts met een dubbele specialisatie: kunstgeschiedenis en conservatie-restauratie.

Dr. Ingrid Geelen, experte houtsculptuur: "We bestuderen de stukken die in het atelier binnenkomen voor studie of restauratie, maar voeren ook onderzoek naar bredere thema’s, zoals bepaalde productietechnieken of specifieke meesters. Die onderzoeken pakken we interdisciplinair aan, want de input van onze collega-experts uit andere disciplines is vaak van onschatbare waarde. We zetten onze expertise ook in voor nationale en internationale onderzoeksprojecten. Of bijvoorbeeld binnen de werkgroepen van het ICOM-CC, het Committee for Conservation van de International Council of Museums."

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Emmanuelle Mercier
Emmanuelle Mercier
Verantwoordelijke

Onze experts

Marta Darowska
Violette Demonty
Ingrid Geelen
Erika Rabelo
Corinne Van Hauwermeiren
Sandy Van Wissen