Ga verder naar de inhoud

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit het museum van Verviers

Het KIK biedt momenteel onderdak aan twee gepolychromeerde houten sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, dat het slachtoffer werd van de overstromingen van juli 2021. De beeldjes waren meer dan 24 uur lang ondergedompeld in het modderige water van de Vesder, die de kelders van het museum overstroomde. We zijn op zoek naar foto's van deze beeldjes van vóór de overstromingen om onze diagnose te verfijnen.

Het gaat om een Madonna met Kind, typisch voor de Mechelse productie, en een Zegenende God de Vader. Beide zijn gedateerd rond 1500. De volledige onderdompeling van deze beelden in modderig en mogelijk verontreinigd water, is een ongeziene situatie. In samenwerking met het Labo bestudeert het Atelier polychrome houtsculptuur de schade aan de rijke polychromie die schuilgaat onder latere overschilderingen.

Kunt u ons helpen met dit onderzoek? We hebben alleen foto's die teruggaan tot 1945, afkomstig van BALaT. Als u meer recente foto's van deze beelden heeft (smartphone is prima), zou dat een grote hulp zijn. Contacteer ons via info@kikirpa.be . Hartelijk dank!

Ontdek de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader op BALaT.

De kleurenfoto's hieronder tonen de beeldjes in hun huidige staat, na de overstromingen.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer