Ga verder naar de inhoud

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit het museum van Verviers

Het KIK biedt momenteel onderdak aan twee gepolychromeerde houten sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, dat het slachtoffer werd van de overstromingen van juli 2021. De beeldjes waren meer dan 24 uur lang ondergedompeld in het modderige water van de Vesder, die de kelders van het museum overstroomde. We zijn op zoek naar foto's van deze beeldjes van vóór de overstromingen om onze diagnose te verfijnen.

Het gaat om een Madonna met Kind, typisch voor de Mechelse productie, en een Zegenende God de Vader. Beide zijn gedateerd rond 1500. De volledige onderdompeling van deze beelden in modderig en mogelijk verontreinigd water, is een ongeziene situatie. In samenwerking met het Labo bestudeert het Atelier polychrome houtsculptuur de schade aan de rijke polychromie die schuilgaat onder latere overschilderingen.

Kunt u ons helpen met dit onderzoek? We hebben alleen foto's die teruggaan tot 1945, afkomstig van BALaT. Als u meer recente foto's van deze beelden heeft (smartphone is prima), zou dat een grote hulp zijn. Contacteer ons via info@kikirpa.be . Hartelijk dank!

Ontdek de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader op BALaT.

De kleurenfoto's hieronder tonen de beeldjes in hun huidige staat, na de overstromingen.

Meer nieuws van het KIK

Steenx125965 Sam detail cut

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

12.05.2022

Specialisten van het Institut national du Patrimoine (INP, France), de Universiteit Antwerpen, La Cambre, Saint-Luc Luik en het KIK snijden in twee rondetafelgesprekken de organisatie en uitdagingen aan van de opleidingen conservatie-restauratie. In de namiddag kan je een atelier, labo of de cel wetenschappelijke beeldvorming bezoeken en in discussie treden met onze collega's. Schrijf je nu in voor deze gratis workshop.

Lees meer
DSC05328

Een strategie voor het KIK, op maat van de hele erfgoedsector

10.05.2022

Om ook in de toekomst het erfgoed de beste zorgen te geven, werken we samen een sterke strategie uit voor de komende jaren.

Lees meer