Ga verder naar de inhoud

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit het museum van Verviers

Het KIK biedt momenteel onderdak aan twee gepolychromeerde houten sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, dat het slachtoffer werd van de overstromingen van juli 2021. De beeldjes waren meer dan 24 uur lang ondergedompeld in het modderige water van de Vesder, die de kelders van het museum overstroomde. We zijn op zoek naar foto's van deze beeldjes van vóór de overstromingen om onze diagnose te verfijnen.

Het gaat om een Madonna met Kind, typisch voor de Mechelse productie, en een Zegenende God de Vader. Beide zijn gedateerd rond 1500. De volledige onderdompeling van deze beelden in modderig en mogelijk verontreinigd water, is een ongeziene situatie. In samenwerking met het Labo bestudeert het Atelier polychrome houtsculptuur de schade aan de rijke polychromie die schuilgaat onder latere overschilderingen.

Kunt u ons helpen met dit onderzoek? We hebben alleen foto's die teruggaan tot 1945, afkomstig van BALaT. Als u meer recente foto's van deze beelden heeft (smartphone is prima), zou dat een grote hulp zijn. Contacteer ons via info@kikirpa.be . Hartelijk dank!

Ontdek de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader op BALaT.

De kleurenfoto's hieronder tonen de beeldjes in hun huidige staat, na de overstromingen.

Meer nieuws van het KIK

DSF2763

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

08.12.2023

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Lees meer
DSF2896 small

Formidabel fondsenwervingsdiner voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik

06.12.2023

Op 30 november kwamen erfgoedliefhebbers en prominente gasten samen in het Château de Rumillies (Doornik) voor een succesvol fondsenwervingsdiner ter ondersteuning van de conservatie-restauratie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Het eeuwenoude beeld won de Erfgoed Challenge 2022.

Lees meer