Ga verder naar de inhoud

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit het museum van Verviers

Het KIK biedt momenteel onderdak aan twee gepolychromeerde houten sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, dat het slachtoffer werd van de overstromingen van juli 2021. De beeldjes waren meer dan 24 uur lang ondergedompeld in het modderige water van de Vesder, die de kelders van het museum overstroomde. We zijn op zoek naar foto's van deze beeldjes van vóór de overstromingen om onze diagnose te verfijnen.

Het gaat om een Madonna met Kind, typisch voor de Mechelse productie, en een Zegenende God de Vader. Beide zijn gedateerd rond 1500. De volledige onderdompeling van deze beelden in modderig en mogelijk verontreinigd water, is een ongeziene situatie. In samenwerking met het Labo bestudeert het Atelier polychrome houtsculptuur de schade aan de rijke polychromie die schuilgaat onder latere overschilderingen.

Kunt u ons helpen met dit onderzoek? We hebben alleen foto's die teruggaan tot 1945, afkomstig van BALaT. Als u meer recente foto's van deze beelden heeft (smartphone is prima), zou dat een grote hulp zijn. Contacteer ons via info@kikirpa.be . Hartelijk dank!

Ontdek de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader op BALaT.

De kleurenfoto's hieronder tonen de beeldjes in hun huidige staat, na de overstromingen.

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview 00378

Mariaretabel is terug in Boussu

16.03.2023

Nu het onderzoek en de restauratie door het KIK zijn afgerond - resultaten van dendrochronologie-onderzoek zullen nog volgen -, is het retabel van de Maagd Maria, mét de in 1914 gestolen fragmenten, sinds januari te bewonderen in de Kapel van de Heren in Boussu.

Lees meer
20220310 Bonka KIK Online 05469

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

13.03.2023

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Lees meer