Ga verder naar de inhoud

Het altaarstuk van Milaan met zijn Koning in KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) stelt gedurende een maand een uitzonderlijk beeld tentoon uit het altaarstuk van de Aanbidding der Koningen uit de basiliek San Nazaro Maggiore in Milaan. Dit 15de-eeuwse Brusselse meesterwerk werd zopas gerestaureerd door het KIK. Het is koning Balthazar die in KBR de show steelt!

Het retabel van Milaan: een Brusselse erfgoedschat

Het altaarstuk van de Aanbidding der Koningen uit Milaan, toegeschreven aan Jan II Borman, een beroemde Brusselse beeldhouwer, is een emblematisch werk uit de 15de eeuw. Het werd lange tijd over het hoofd gezien, maar is nu herontdekt en erkend voor zijn uitzonderlijke artistieke waarde. Het retabel getuigt van de vaardigheid en finesse van de Brusselse kunstenaars uit die periode. Vandaag is dit het enige altaarstuk dat wordt toegeschreven aan Jan II Borman waarvan de originele polychromie bewaard is gebleven.

De Wijze Balthazar: een centrale figuur

De tentoonstelling in KBR biedt een unieke gelegenheid om de koning Balthazar los van de retabelkast te bewonderen. De Wijze, die in het retabel op de voorgrond staat, is volledig rond gebeeldhouwd. Tussen zijn slanke vingers houdt hij de beker vast met de mirre die aan het pasgeboren kind Jezus wordt aangeboden. Het thema van de Aanbidding der Koningen bood de gelegenheid om de rijkdom van de kostuums in beeld te brengen. Het stelde de schilders van het altaarstuk ook in staat om alle geraffineerde decoratietechnieken toe te passen die aan het einden van de 15de eeuw in Brussel werden gebruikt.

De restauratie door het KIK: een revelatie

Het KIK voerde nauwgezet het onderzoek en de conservatie-restauratie van het retabel uit, waarbij de originele kleuren en details, verscholen onder een dikke laag bruin vernis, weer tevoorschijn kwamen. Dankzij deze restauratie kon het werk in zijn oorspronkelijke staat worden herontdekt, waarbij alle rijkdom van zijn geschiedenis en vakmanschap werd onthuld.

Dit onderzoeksproject en de restauratie van de Aanbidding der Koningen zijn uitgevoerd onder leiding van Emmanuelle Mercier en werden gerealiseerd in samenwerking met de Superintendentie van Cultureel Erfgoed van Milaan, de parochie van San Nazaro Maggiore en het aartsbisdom Milaan, begeleid door een internationaal wetenschappelijk comité. Het werd mogelijk gemaakt door het Fonds Jean-Jacques Comhaire en het Fonds René en Karin Jonckheere beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de Fondation Périer-D'Ieteren en de Italiaanse bank Intesa San Paolo.

Deze uitzonderlijke tentoonstelling is van maandag 11 december tot en met 7 januari 2024 te zien bij KBR.

KBR

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer