Ga verder naar de inhoud

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Interdisciplinariteit en open access

Een nieuwe website is het hoogtepunt van het project Breviarium. Dit onderzoeks- en valorisatieproject, dat het resultaat is van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven, werd gelanceerd op initiatief van de Abdij van Maredsous met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed, is nu in drie talen online beschikbaar op een site die er volledig aan is gewijd.

X053286

Kunsthistorisch onderzoek en expertise in onze laboratoria

Het Brevier van Geraardsbergen is een verlucht manuscript: een boek dat volledig met de hand op perkament is geschreven en geïllustreerd. Het dateert uit het midden van de vijftiende eeuw en telt meer dan 1700 bladzijden. Het werd gebruikt in de benedictijnenabdij van Geraardsbergen om het dagelijks officie te vieren. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft de kunsthistorische studie uitgevoerd: het codicologisch onderzoek (de structuur van het boek en de wijze waarop het tot stand is gekomen) en de studie van de stijl, waardoor de tussenkomst van ten minste vijf schilders kon worden vastgesteld, tijdens twee opeenvolgende productiecampagnes.

De MA-XRF-analyse, uitgevoerd door Marina Van Bos, bevestigde de stilistische studie door aan te tonen dat de verluchters elk een zeer rijk kleurenpalet gebruikten, dat uniek voor hen is. Verrassend genoeg gebruikte een van hen een tot nu toe zelden gezien pigment, bismut, dat een heel bijzondere zilverkleur oplevert.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer