Ga verder naar de inhoud

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Interdisciplinariteit en Open Access

Een nieuwe website is het hoogtepunt van het project Breviarium. Dit onderzoeks- en valorisatieproject, dat het resultaat is van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven, werd gelanceerd op initiatief van de Abdij van Maredsous met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed, is nu in drie talen online beschikbaar op een site die er volledig aan is gewijd.

X053286

Kunsthistorisch onderzoek en expertise in onze laboratoria

Het Brevier van Geraardsbergen is een verlucht manuscript: een boek dat volledig met de hand op perkament is geschreven en geïllustreerd. Het dateert uit het midden van de vijftiende eeuw en telt meer dan 1700 bladzijden. Het werd gebruikt in de benedictijnenabdij van Geraardsbergen om het dagelijks officie te vieren. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft de kunsthistorische studie uitgevoerd: het codicologisch onderzoek (de structuur van het boek en de wijze waarop het tot stand is gekomen) en de studie van de stijl, waardoor de tussenkomst van ten minste vijf schilders kon worden vastgesteld, tijdens twee opeenvolgende productiecampagnes.

De MA-XRF-analyse, uitgevoerd door Marina Van Bos, bevestigde de stilistische studie door aan te tonen dat de verluchters elk een zeer rijk kleurenpalet gebruikten, dat uniek voor hen is. Verrassend genoeg gebruikte een van hen een tot nu toe zelden gezien pigment, bismut, dat een heel bijzondere zilverkleur oplevert.

Meer nieuws van KIK/IRPA

HR x158548 small

Beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk bestaat niet uit albast maar wel uit marmer

07.02.2023

In tegenstelling tot wat de eerste aannames in het onderzoek uitwezen, blijkt het veertiende-eeuwse beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië uit marmer vervaardigd te zijn en niet uit albast. Het beeld is erkend als Topstuk door de Vlaamse Gemeenschap en vormt momenteel één van de hoogtepunten in de expo ‘Albast’ in M Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09822

Ontmoet jouw collega's tijdens de sectordag van het KIK

20.01.2023

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag nodigt het KIK erfgoedprofessionals uit voor een sectordag. Onderzoekers, academici, museologen, conservator-restaurateurs, promovendi en studenten kunnen op deze dag kennis maken met de medewerkers van het KIK en andere sectorgenoten. Op het programma staan presentaties en atelierbezoeken. Een ideaal moment voor alle deelnemers om hun netwerk verder uit te breiden en dit binnen het unieke kader van het KIK.

Lees meer