Ga verder naar de inhoud

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Het KIK is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen van België. Vijf van die instellingen, waaronder het KIK, hebben vanaf 15 maart 2023 een nieuwe effectieve directeur. Hilde De Clercq overziet echter al sinds 2017, als directeur ad interim, de uitvoering van de aan het KIK toevertrouwde taken. Zij zet zich dus al meerdere jaren in om de instelling te laten evolueren in het kader van huidige en toekomstige uitdagingen: klimaatverandering en duurzaamheid, het maatschappelijk nut van erfgoed en digitale transformatie. "Het KIK streeft ernaar om mee te gaan met deze internationale dynamieken", zegt ze. "Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Hilde De Clercq kent het KIK sinds jaar en dag. Na een wetenschappelijke opleiding - Hilde is scheikundige en promoveerde aan de Universiteit Gent - begon ze haar carrière in 1994 in het KIK als onderzoeker bij de afdeling Laboratoria. Vanaf 2006 had ze de leiding over het laboratorium Monumenten. Hilde De Clercq is lid van talrijke nationale en internationale wetenschappelijke comités en erfgoedraden.

“Hilde De Clercq heeft in haar carrière verschillende functies bij het KIK bekleed, en verdiende haar strepen de laatste 6 jaar als directeur ad interim”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine. “Haar aanstelling en die van vier directeurs bij andere federale wetenschappelijke instellingen is een belangrijke stap om de nieuwe ambities van Belspo waar te maken.”

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer