Ga verder naar de inhoud

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Het KIK is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen van België. Vijf van die instellingen, waaronder het KIK, hebben vanaf 15 maart 2023 een nieuwe effectieve directeur. Hilde De Clercq overziet echter al sinds 2017, als directeur ad interim, de uitvoering van de aan het KIK toevertrouwde taken. Zij zet zich dus al meerdere jaren in om de instelling te laten evolueren in het kader van huidige en toekomstige uitdagingen: klimaatverandering en duurzaamheid, het maatschappelijk nut van erfgoed en digitale transformatie. "Het KIK streeft ernaar om mee te gaan met deze internationale dynamieken", zegt ze. "Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Hilde De Clercq kent het KIK sinds jaar en dag. Na een wetenschappelijke opleiding - Hilde is scheikundige en promoveerde aan de Universiteit Gent - begon ze haar carrière in 1994 in het KIK als onderzoeker bij de afdeling Laboratoria. Vanaf 2006 had ze de leiding over het laboratorium Monumenten. Hilde De Clercq is lid van talrijke nationale en internationale wetenschappelijke comités en erfgoedraden.

“Hilde De Clercq heeft in haar carrière verschillende functies bij het KIK bekleed, en verdiende haar strepen de laatste 6 jaar als directeur ad interim”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine. “Haar aanstelling en die van vier directeurs bij andere Federale Wetenschappelijke Instellingen is een belangrijke stap om de nieuwe ambities van BELSPO waar te maken.”

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer