Ga verder naar de inhoud

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Het KIK is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen van België. Vijf van die instellingen, waaronder het KIK, hebben vanaf 15 maart 2023 een nieuwe effectieve directeur. Hilde De Clercq overziet echter al sinds 2017, als directeur ad interim, de uitvoering van de aan het KIK toevertrouwde taken. Zij zet zich dus al meerdere jaren in om de instelling te laten evolueren in het kader van huidige en toekomstige uitdagingen: klimaatverandering en duurzaamheid, het maatschappelijk nut van erfgoed en digitale transformatie. "Het KIK streeft ernaar om mee te gaan met deze internationale dynamieken", zegt ze. "Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Hilde De Clercq kent het KIK sinds jaar en dag. Na een wetenschappelijke opleiding - Hilde is scheikundige en promoveerde aan de Universiteit Gent - begon ze haar carrière in 1994 in het KIK als onderzoeker bij de afdeling Laboratoria. Vanaf 2006 had ze de leiding over het laboratorium Monumenten. Hilde De Clercq is lid van talrijke nationale en internationale wetenschappelijke comités en erfgoedraden.

“Hilde De Clercq heeft in haar carrière verschillende functies bij het KIK bekleed, en verdiende haar strepen de laatste 6 jaar als directeur ad interim”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine. “Haar aanstelling en die van vier directeurs bij andere federale wetenschappelijke instellingen is een belangrijke stap om de nieuwe ambities van Belspo waar te maken.”

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer