Ga verder naar de inhoud

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Het KIK is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen van België. Vijf van die instellingen, waaronder het KIK, hebben vanaf 15 maart 2023 een nieuwe effectieve directeur. Hilde De Clercq overziet echter al sinds 2017, als directeur ad interim, de uitvoering van de aan het KIK toevertrouwde taken. Zij zet zich dus al meerdere jaren in om de instelling te laten evolueren in het kader van huidige en toekomstige uitdagingen: klimaatverandering en duurzaamheid, het maatschappelijk nut van erfgoed en digitale transformatie. "Het KIK streeft ernaar om mee te gaan met deze internationale dynamieken", zegt ze. "Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Hilde De Clercq kent het KIK sinds jaar en dag. Na een wetenschappelijke opleiding - Hilde is scheikundige en promoveerde aan de Universiteit Gent - begon ze haar carrière in 1994 in het KIK als onderzoeker bij de afdeling Laboratoria. Vanaf 2006 had ze de leiding over het laboratorium Monumenten. Hilde De Clercq is lid van talrijke nationale en internationale wetenschappelijke comités en erfgoedraden.

“Hilde De Clercq heeft in haar carrière verschillende functies bij het KIK bekleed, en verdiende haar strepen de laatste 6 jaar als directeur ad interim”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine. “Haar aanstelling en die van vier directeurs bij andere Federale Wetenschappelijke Instellingen is een belangrijke stap om de nieuwe ambities van BELSPO waar te maken.”

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview 00378

Mariaretabel is terug in Boussu

16.03.2023

Nu het onderzoek en de restauratie door het KIK zijn afgerond - resultaten van dendrochronologie-onderzoek zullen nog volgen -, is het retabel van de Maagd Maria, mét de in 1914 gestolen fragmenten, sinds januari te bewonderen in de Kapel van de Heren in Boussu.

Lees meer
IMG 20230302 094918 resized 20230302 110302736

Mozaïek vzw plooit archiefdoosjes voor het KIK

12.03.2023

Een groep volwassenen met een beperking van Mozaïek vzw hielp het KIK met het klaarmaken van 1000 zuurvrije doosjes. Dit geslaagde sociaal inclusieproject krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Lees meer