Ga verder naar de inhoud

Het hoofd van Johannes de Doper, een belangrijk stuk erfgoed uit Bergen

Met de financiële steun van de Fondation Périer-D'Ieteren heeft het Atelier steensculptuur van het KIK een voorstudie uitgevoerd van een terracotta beeldhouwwerk uit het midden van de 18de eeuw dat het hoofd van de heilige Johannes op een schaal voorstelt. De hoge kwaliteit van het beeldhouwwerk en zijn historisch belang voor de stad Bergen maken het tot een belangrijk onderdeel van het Henegouwse sculpturale erfgoed.

Het beeld werd in 2021 herontdekt tijdens een inventarisatie van de bezittingen van het voormalige klooster van de Zwartzusters in Bergen, dat nu eigendom is van UCLouvain. Dit type beeldhouwwerk is verbonden met de Confrérie de Saint Jean Décollé, die sinds 1699 in Bergen bestond. Deze broederschap voerde verschillende werken van barmhartigheid uit, maar begeleidde vooral ter dood veroordeelden.

Het werk werd gefotografeerd en met röntgenstralen onderzocht. Zijn bewaringstoestand werd in kaart gebracht en de samenstellende materialen werden bestudeerd en gedocumenteerd. Het beeld heeft een aantal herstellingen en overschilderingen ondergaan, die schadelijk zijn voor het behoud ervan en die het onmogelijk maken om de hoge artistieke waarde ervan te waarderen.

Het onderzoek maakte de noodzaak duidelijk om tijdens een restauratiebehandeling over te gaan tot het verwijderen van de oude ingrepen opdat het vervolgens in de beste omstandigheden tentoongesteld kan worden. Op basis van een testfase werd dan ook een restauratieprotocol opgesteld.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Namen.

DSF2637

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer