Ga verder naar de inhoud

Het hoofd van Johannes de Doper, een belangrijk stuk erfgoed uit Bergen

Met de financiële steun van de Fondation Périer-D'Ieteren heeft het Atelier steensculptuur van het KIK een voorstudie uitgevoerd van een terracotta beeldhouwwerk uit het midden van de 18de eeuw dat het hoofd van de heilige Johannes op een schaal voorstelt. De hoge kwaliteit van het beeldhouwwerk en zijn historisch belang voor de stad Bergen maken het tot een belangrijk onderdeel van het Henegouwse sculpturale erfgoed.

Het beeld werd in 2021 herontdekt tijdens een inventarisatie van de bezittingen van het voormalige klooster van de Zwartzusters in Bergen, dat nu eigendom is van UCLouvain. Dit type beeldhouwwerk is verbonden met de Confrérie de Saint Jean Décollé, die sinds 1699 in Bergen bestond. Deze broederschap voerde verschillende werken van barmhartigheid uit, maar begeleidde vooral ter dood veroordeelden.

Het werk werd gefotografeerd en met röntgenstralen onderzocht. Zijn bewaringstoestand werd in kaart gebracht en de samenstellende materialen werden bestudeerd en gedocumenteerd. Het beeld heeft een aantal herstellingen en overschilderingen ondergaan, die schadelijk zijn voor het behoud ervan en die het onmogelijk maken om de hoge artistieke waarde ervan te waarderen.

Het onderzoek maakte de noodzaak duidelijk om tijdens een restauratiebehandeling over te gaan tot het verwijderen van de oude ingrepen opdat het vervolgens in de beste omstandigheden tentoongesteld kan worden. Op basis van een testfase werd dan ook een restauratieprotocol opgesteld.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Namen.

DSF2637

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer