Ga verder naar de inhoud

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Foto2

De hoofdrol in de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck' is weggelegd voor Van Eycks kunstwerk De Maagd van kanselier Rolin. Dat is het enige schilderij van de Vlaamse Primitief dat deel uitmaakt van de eigen collectie van het Louvre. Voor het eerst sinds het Louvre het in 1800 in bezit kreeg, is het stuk gerestaureerd, in 2021-2024. Voor de behandeling kon het Centre de recherche et de restauration des musées de France (C2RMF) voortbouwen op de aanzienlijke expertise die ons Instituut, het KIK, sinds jaren heeft opgebouwd bij de Lam Gods-restauratie.

Foto4

Voorafgaand aan de tentoonstelling vroeg het Louvre aan het KIK om het gerestaureerde paneel volgens het gestandardiseerde VERONA-protocol nauwkeurig te documenteren. VERONA, een acroniem voor Van Eyck Research in OpeN Access, vertegenwoordigt een baanbrekend initiatief. Met het VERONA-project worden alle werken van Jan van Eyck (ca. 1390-1441), gehuisvest in gerenommeerde musea in binnen- en buitenland, grondig onderzocht en gedocumenteerd. Dit proces gebeurt steeds ter plaatse, waarbij een toegewijde en ervaren ploeg van wetenschappers en fotografen van het KIK wordt ingezet om de kunstwerken vast te leggen in hoge resolutie.

Foto1

De nieuwe beelden in ultrahoge resolutie van De Maagd van kanselier Rolin worden in de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck' getoond op groot scherm. Het resultaat is adembenemend. Maar het team van het KIK heeft niet alleen beelden van de voorzijde, maar ook van de spectaculaire achterzijde van het paneel vastgelegd. Deze exclusieve beelden zijn nu toegevoegd aan de website Closer to Van Eyck, waarop ook de andere kunstwerken, gedocumenteerd in het kader van VERONA, ontsloten worden. Op Closer to Van Eyck is een nieuwe rubriek aangemaakt: Rolin Virgin Restored. Iedereen kan nu genieten van de prachtige details en nieuwe object shots.

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer