Ga verder naar de inhoud

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980 - 37 jaar eerder - was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Het werk, dat in 2018 werd teruggegeven aan de kerkfabriek, bleef niet gespaard door de tijd. Het blijkt te gaan om het middenpaneel van een groter ensemble, hoogstwaarschijnlijk een triptiek, dat op zeker ogenblik werd gedemonteerd en verkleind. De Kruisiging wordt op dit ogenblik gerestaureerd in de Artothèque van Bergen door Paul Duquesnoy, na een technisch en kunsthistorisch onderzoek door onze Cel beeldvorming en Labo dendrochronologie.

Bekijk de lotgevallen van de Kruisiging in het programma Quartiers d'histoires (Télé MB). Kunsthistorica Elisabeth Van Eyck doet er ook de verrassende resultaten van het onderzoek uit de doeken.

Meer nieuws van het KIK

11 02 ts reorgcoachguidecover resized

Word RE-ORG coach en train teams om zelf hun museumreserves te RE-ORGaniseren!

26.11.2021

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de RE-ORG-methode publiceerden ICCROM en CCI de gids Becoming a RE-ORG coach: How to plan and lead a workshop to implement a storage reorganization.

Lees meer
SA12 SA14 promo

Herfstactie : ontdek elke maand een Scientia Artis aan verlaagde prijs!

16.11.2021

Deze herfst zetten we enkel pareltjes uit de Scientia Artis-reeks in de kijker, de ontmoetingsplaats tussen kunst en wetenschap. Tot in december kan u elke maand een boek ontdekken met een mooie korting. Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief.

Lees meer