Ga verder naar de inhoud

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980 - 37 jaar eerder - was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Het werk, dat in 2018 werd teruggegeven aan de kerkfabriek, bleef niet gespaard door de tijd. Het blijkt te gaan om het middenpaneel van een groter ensemble, hoogstwaarschijnlijk een triptiek, dat op zeker ogenblik werd gedemonteerd en verkleind. De Kruisiging wordt op dit ogenblik gerestaureerd in de Artothèque van Bergen door Paul Duquesnoy, na een technisch en kunsthistorisch onderzoek door onze Cel beeldvorming en Labo dendrochronologie.

Bekijk de lotgevallen van de Kruisiging in het programma Quartiers d'histoires (Télé MB). Kunsthistorica Elisabeth Van Eyck doet er ook de verrassende resultaten van het onderzoek uit de doeken.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer