Ga verder naar de inhoud

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980 - 37 jaar eerder - was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Het werk, dat in 2018 werd teruggegeven aan de kerkfabriek, bleef niet gespaard door de tijd. Het blijkt te gaan om het middenpaneel van een groter ensemble, hoogstwaarschijnlijk een triptiek, dat op zeker ogenblik werd gedemonteerd en verkleind. De Kruisiging wordt op dit ogenblik gerestaureerd in de Artothèque van Bergen door Paul Duquesnoy, na een technisch en kunsthistorisch onderzoek door onze Cel beeldvorming en Labo dendrochronologie.

Bekijk de lotgevallen van de Kruisiging in het programma Quartiers d'histoires (Télé MB). Kunsthistorica Elisabeth Van Eyck doet er ook de verrassende resultaten van het onderzoek uit de doeken.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer