Ga verder naar de inhoud

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980 - 37 jaar eerder - was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Het werk, dat in 2018 werd teruggegeven aan de kerkfabriek, bleef niet gespaard door de tijd. Het blijkt te gaan om het middenpaneel van een groter ensemble, hoogstwaarschijnlijk een triptiek, dat op zeker ogenblik werd gedemonteerd en verkleind. De Kruisiging wordt op dit ogenblik gerestaureerd in de Artothèque van Bergen door Paul Duquesnoy, na een technisch en kunsthistorisch onderzoek door onze Cel beeldvorming en Labo dendrochronologie.

Bekijk de lotgevallen van de Kruisiging in het programma Quartiers d'histoires (Télé MB). Kunsthistorica Elisabeth Van Eyck doet er ook de verrassende resultaten van het onderzoek uit de doeken.

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer
Ecpbanner

Erfgoed Challenge 2022

13.10.2022

Op dinsdag 11 oktober werd in het KIK de Erfgoed Challenge 2022 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze tweede editie opnieuw zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elk met hun unieke verhaal, opbouw, stijl en noden belichamen ze samen de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, het optimaliseren van de bewaaromgeving, een betere publieksopstelling…

Lees meer