Ministerieel bezoek aan het KIK
Vandaag hadden we de eer om mevrouw Vanessa Matz, minister belast met Wetenschapsbeleid, te verwelkomen in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het werd een inspirerende ontmoeting waarin we haar meenamen in de fascinerende wereld van erfgoedzorg.
Samen met onze experten ontdekte mevrouw Matz hoe innovatieve technieken helpen bij de bescherming en restauratie van monumenten.
De minister kreeg een exclusieve blik achter de schermen bij de conservatie-restauratie van enkele topkunstwerken in onze ateliers.
In onze labo's toonden we hoe we met geavanceerde wetenschappelijke methodes de ouderdom van erfgoedschatten kunnen achterhalen.
En in een boeiend gesprek over de toekomst van erfgoeddocumentatie bespraken we de mogelijkheden die digitale technologieën bieden voor het behoud van ons patrimonium.
Met trots presenteerden we ook onze strategie 2025-2029, waarin we onze ambities en focuspunten voor de komende jaren uitstippelen. Je kan de nieuwe strategie hier raadplegen:
Dankzij haar bezoek kon minister Matz met eigen ogen zien hoe we dag na dag werken aan het behoud van ons cultureel erfgoed – voor de toekomst van ons land en de generaties na ons. Haar interesse en betrokkenheid motiveert ons des te meer om deze missie verder te zetten.
Bedankt, mevrouw Matz, voor uw bezoek en steun aan ons erfgoed!
Meer nieuws van het KIK

Extra financiering voor de derde fase van de restauratie van het Lam Gods
Vlaanderen maakt extra middelen vrij voor bijkomende werkzaamheden in de laatste fase van de restauratie van het Lam Gods. Dat kondigden Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts en Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez aan tijdens een bezoek aan het restauratieatelier van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Hartendief van de maand - 06/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit ons archief. Voor de maand juni zet de Fototheek een selectie in de kijker van kunstobjecten in glas uit de opmerkelijke museumcollectie van het Musée L (Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve).