Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!
Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd.

Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.
De publicatie nummer 20 in de reeks Scientia Artis neemt je mee op reis doorheen de barok! Ontdek de du Quesnoy-dynastie en de beeldhouwkunst in het zeventiende-eeuwse Brussel met een nieuw licht op het leven en werk van Hiëronymus de Oudere en Hiëronymus de Jonge. Het analyseert de ontwikkeling en context van de Brusselse beeldhouwkunst in de eerste helft van de zeventiende eeuw, evenals de intergenerationele overdracht binnen het atelier, waarbij voor het eerst de bijdragen en originaliteit van laatstgenoemden worden belicht.
Meer nieuws van het KIK

Extra financiering voor de derde fase van de restauratie van het Lam Gods
Vlaanderen maakt extra middelen vrij voor bijkomende werkzaamheden in de laatste fase van de restauratie van het Lam Gods. Dat kondigden Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts en Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez aan tijdens een bezoek aan het restauratieatelier van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Hartendief van de maand - 06/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit ons archief. Voor de maand juni zet de Fototheek een selectie in de kijker van kunstobjecten in glas uit de opmerkelijke museumcollectie van het Musée L (Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve).