REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen
Het REFRESH-project bestudeert hoe erfgoedsites bronnen kunnen zijn van innovatieve oplossingen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Het project beoogt dit door een holistische studie van de watercyclus (met inbegrip van de omgeving, het gebouw en de collecties die het herbergt).
Collega Julie Desarnaud van het Labo monumenten en monumentale decoratie coördineert het project REFRESH, dat een natuurlijk fenomeen – watertransfers – in erfgoedsites wil bestuderen om de sites en de collecties die ze herbergen op een duurzamere manier te bewaren.
We werken samen met verschillende organisaties en universiteiten in België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Vier erfgoedsites worden onderzocht: het Dogepaleis in Venetië, het Louvre in Parijs, het Gruuthusemuseum in Brugge en Blenheim Palace in Engeland.
Water en de verplaatsing ervan worden bestudeerd vanuit een holistische benadering op 3 schalen:
1) de natuurlijke omgeving (tuinen of parken, stedelijke context)
2) de gebouwschil
3) museale interieurs en collecties
Het doel is om de watercyclus op historische erfgoedlocaties te begrijpen en zo manieren te vinden om de sites te beschermen door een beter waterbeheer en een lager energieverbruik.
Wil je op de hoogte blijven van de impact die waterbeheer heeft? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, zodat we je kunnen inlichten over de voortgang van het REFRESH-project.
Meer nieuws van het KIK

Ministerieel bezoek aan het KIK
Vandaag hadden we de eer om mevrouw Vanessa Matz, minister belast met Wetenschapsbeleid, te verwelkomen in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

Hartendief van de maand - 02/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit de collectie. Voor februari tonen we je graag de mooie afbeeldingen van de laatgotische Bourgondische Kapel in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen.