Ga verder naar de inhoud

Schrijf je in voor de Summer School 'Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen'

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School rond energiebesparing, in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM). De opleiding vindt plaats van 1 tot 12 juli 2024.

Praktische informatie

Waar: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Brussel

Wanneer: 1 juli – 12 juli 2024

Prijs: 500 EUR pp

Taal: Engels

Wie: 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen


Het evenement maakt deel uit van Climate2Preserv, een project dat zich richt op het ontwikkelen van een protocol dat culturele instellingen helpt bij het verkennen van verschillende energiebesparende strategieën, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen en meer.

De cursus biedt in totaal plaats aan 20 deelnemers, komende uit 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen (musea, galerijen, archieven en bibliotheken). Elke instelling stuurt twee deelnemers, één persoon met een technische achtergrond en enige ervaring in faciliteiten, en één persoon met een achtergrond in conservering of collectiezorg.

Tijdens de workshops zullen de teams een snelle doorloop van het protocol simuleren die zich richt op teamwork, het verzamelen en begrijpen van documentatie, het verkennen van energiebesparende strategieën en besluitvorming en het delen van informatie. Deelnemers doen dit door middel van een mix van theoretische cursussen, het verkennen van tools, het bezoeken van bestaande casestudy's en het uitvoeren van oefeningen op basis van feitelijke gegevens van casestudy's.

Aan het einde van de cursus krijgen ze de tijd om hun toekomstige stappen binnen hun eigen instellingen te plannen.


De deadline voor aanmelding is 14 januari.

Een selectie wordt gemaakt tegen 28 januari.

C2 P Summer School2024 1

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer