Ga verder naar de inhoud

Schrijf je in voor de Summer School 'Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen'

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School rond energiebesparing, in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM). De opleiding vindt plaats van 1 tot 12 juli 2024.

Praktische informatie

Waar: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Brussel

Wanneer: 1 juli – 12 juli 2024

Prijs: 500 EUR pp

Taal: Engels

Wie: 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen


Het evenement maakt deel uit van Climate2Preserv, een project dat zich richt op het ontwikkelen van een protocol dat culturele instellingen helpt bij het verkennen van verschillende energiebesparende strategieën, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen en meer.

De cursus biedt in totaal plaats aan 20 deelnemers, komende uit 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen (musea, galerijen, archieven en bibliotheken). Elke instelling stuurt twee deelnemers, één persoon met een technische achtergrond en enige ervaring in faciliteiten, en één persoon met een achtergrond in conservering of collectiezorg.

Tijdens de workshops zullen de teams een snelle doorloop van het protocol simuleren die zich richt op teamwork, het verzamelen en begrijpen van documentatie, het verkennen van energiebesparende strategieën en besluitvorming en het delen van informatie. Deelnemers doen dit door middel van een mix van theoretische cursussen, het verkennen van tools, het bezoeken van bestaande casestudy's en het uitvoeren van oefeningen op basis van feitelijke gegevens van casestudy's.

Aan het einde van de cursus krijgen ze de tijd om hun toekomstige stappen binnen hun eigen instellingen te plannen.


De deadline voor aanmelding is 14 januari.

Een selectie wordt gemaakt tegen 28 januari.

C2 P Summer School2024 1

Meer nieuws van het KIK

DSF2763

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

08.12.2023

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Lees meer
DSF2896 small

Formidabel fondsenwervingsdiner voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik

06.12.2023

Op 30 november kwamen erfgoedliefhebbers en prominente gasten samen in het Château de Rumillies (Doornik) voor een succesvol fondsenwervingsdiner ter ondersteuning van de conservatie-restauratie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Het eeuwenoude beeld won de Erfgoed Challenge 2022.

Lees meer