Ga verder naar de inhoud

Schrijf je in voor de Summer School 'Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen'

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School rond energiebesparing, in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM). De opleiding vindt plaats van 1 tot 12 juli 2024.

Praktische informatie

Waar: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Brussel

Wanneer: 1 juli – 12 juli 2024

Prijs: 500 EUR pp

Taal: Engels

Wie: 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen


Het evenement maakt deel uit van Climate2Preserv, een project dat zich richt op het ontwikkelen van een protocol dat culturele instellingen helpt bij het verkennen van verschillende energiebesparende strategieën, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen en meer.

De cursus biedt in totaal plaats aan 20 deelnemers, komende uit 3-4 Belgische instellingen en 6-7 internationale instellingen (musea, galerijen, archieven en bibliotheken). Elke instelling stuurt twee deelnemers, één persoon met een technische achtergrond en enige ervaring in faciliteiten, en één persoon met een achtergrond in conservering of collectiezorg.

Tijdens de workshops zullen de teams een snelle doorloop van het protocol simuleren die zich richt op teamwork, het verzamelen en begrijpen van documentatie, het verkennen van energiebesparende strategieën en besluitvorming en het delen van informatie. Deelnemers doen dit door middel van een mix van theoretische cursussen, het verkennen van tools, het bezoeken van bestaande casestudy's en het uitvoeren van oefeningen op basis van feitelijke gegevens van casestudy's.

Aan het einde van de cursus krijgen ze de tijd om hun toekomstige stappen binnen hun eigen instellingen te plannen.


De deadline voor aanmelding is 14 januari.

Een selectie wordt gemaakt tegen 28 januari.

C2 P Summer School2024 1

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer