Ga verder naar de inhoud

Aero Pedalo nr. 9: parachutist van Panamarenko doorgelicht

Aero Pedalo nr. 9 van Panamarenko was dringend aan een restauratie toe: de sculptuur dreigde in elkaar te storten. Omdat de binnenkant van het beeldhouwwerk tot nog toe een mysterie was, kreeg de documentatiedienst beeldvorming van het KIK de vraag om röntgenfoto’s te maken van de parachutist.

Opdrachtgever

Proximus

Periode
2016
Meer weten?
Catherine Fondaire
Toon e-mail

Röntgenstralen om samenstelling te begrijpen

Het beeldhouwwerk van Panamarenko staat in de inkomhal van de kantoren van telecomoperator Proximus in Brussel. Het bestaat uit een menselijke figuur op ware grootte, waarboven een canvas parachute zweeft. Onder de bruinachtige verf waaronder de parachutist van kop tot teen bedekt is, verwachtten de restaurateurs dat zich een metaalachtige structuur bevond.

Uit de resultaten van de radiografische analyse bleek dat onder de kleding van de parachutist een mannequin schuilgaat. Zijn voeten zijn verwijderd en de enkels zitten in veiligheidsschoenen met verstevigde zolen een metalen neus. Een metalen staaf ondersteunt het object alleen via het linkerbeen, waardoor het beeld in elkaar dreigt te zakken. Panamarenko trok twee broeken over elkaar die de benen van het beeld omhullen. De steken van een wollen stof zijn zichtbaar aan de bovenkant van de röntgenfoto.

Dankzij de radiografische beelden konden de restaurateurs de samenstelling van het beeld beter begrijpen en de behandeling op een juiste manier starten.

Veiligheid boven

Aangezien het werk op een plek staat waar veel mensen passeren, was voldoende beveiliging belangrijk. Keuringsbedrijf Vinçotte bakende daarom een veiligheidsperimeter af. De restaurateurs werkten zoveel mogelijk buiten de kantooruren.

Volgend project

David Bowie’s Tintoretto: hoe wetenschappelijke beeldvorming auteurschap bewijst

Dankzij infrarood- en röntgenstralen bewezen onderzoekers van het KIK dat de Heilige Catharina werkelijk van de hand van de Venetiaanse schilder Tintoretto was.

Bekijk dit project