Agence wallonne du Patrimoine (AWaP)
Archeologische opgravingen
In 1992 onderzochten archeologen de voormalige abdij van Stavelot. Tijdens hun opgravingen ontdekten ze onder het oppervlak een unieke collectie gebrandschilderd glas uit de twaalfde eeuw. De duizenden glasfragmenten waren nog steeds bedekt met tekeningen in grisaillepatronen waaronder gezichten, gordijnen en geschriften.
Conservatie-restauratie
Toen de archeologen de glazen fragmenten uit de aarde lichtten, waren ze sterk verweerd en heel kwetsbaar. Door ze tijdelijk in water op te slaan, slaagden de archeologen erin hun samenhang te bewaren. Vanaf 1995 zochten conservators-restaurateurs van het KIK in opdracht van het Waals Erfgoedagentschap naar het meest geschikte consolidatiemiddel voor de fragmenten. Uiteindelijk koos het KIK voor polyethyleenglycol (PEG) 4000, een middel dat voornamelijk gebruikt wordt om met water doordrenkt hout te consolideren.
De behandeling van het glas met PEG 4000 wierp zijn vruchten af: de fragmenten kunnen zonder risico gehanteerd worden, terwijl de grisaille duidelijk zichtbaar blijft. Tussen 1998 en 2002 slaagden de conservator-restaurateurs erin om al het gebrandschilderd glas succesvol te behandelen. Na een lange onderbreking staat de laatste behandelingsfase geprogrammeerd voor 2021-2022.
Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?
Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.