Ga verder naar de inhoud

Conservatie-restauratie van Romaanse glasramen uit de abdij van Stavelot

In Stavelot deden de archeologen van het AWaP enkele decennia geleden een bijzondere vondst: onder het aardoppervlak bevond zich een unieke collectie gebrandschilderd glas uit de twaalfde eeuw. Niet veel later ging het KIK aan de slag om de sterk verweerde fragmenten te conserveren. Daarvoor ontwikkelden de experts een unieke methode.

Opdrachtgever

Agence wallonne du Patrimoine (AWaP)

Periode
1995-2002; 2021-2022
Meer weten?
Géraldine Bussienne

Archeologische opgravingen

In 1992 onderzochten archeologen de voormalige abdij van Stavelot. Tijdens hun opgravingen ontdekten ze onder het oppervlak een unieke collectie gebrandschilderd glas uit de twaalfde eeuw. De duizenden glasfragmenten waren nog steeds bedekt met tekeningen in grisaillepatronen waaronder gezichten, gordijnen en geschriften.

Conservatie-restauratie

Toen de archeologen de glazen fragmenten uit de aarde lichtten, waren ze sterk verweerd en heel kwetsbaar. Door ze tijdelijk in water op te slaan, slaagden de archeologen erin hun samenhang te bewaren. Vanaf 1995 zochten conservators-restaurateurs van het KIK in opdracht van het Waals Erfgoedagentschap naar het meest geschikte consolidatiemiddel voor de fragmenten. Uiteindelijk koos het KIK voor polyethyleenglycol (PEG) 4000, een middel dat voornamelijk gebruikt wordt om met water doordrenkt hout te consolideren.

De behandeling van het glas met PEG 4000 wierp zijn vruchten af: de fragmenten kunnen zonder risico gehanteerd worden, terwijl de grisaille duidelijk zichtbaar blijft. Tussen 1998 en 2002 slaagden de conservator-restaurateurs erin om al het gebrandschilderd glas succesvol te behandelen. Na een lange onderbreking staat de laatste behandelingsfase geprogrammeerd voor 2021-2022.

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

Antiek glas in Musée L: restauratie en typo-chronologisch onderzoek

De restauratie van een glascollectie uit Musée L nadert zijn ontknoping. Een beschrijvende catalogus is momenteel in voorbereiding, gebaseerd op typo-chronologisch onderzoek.

Bekijk dit project