Ga verder naar de inhoud

Between Carpentry and Joinery

Wood Finishing Work in European Medieval and Modern Architecture

Author
P. Fraiture, P. Charruadas, P. Gautier, M. Piavaux & P. Sosnowska (red.)
Met bijdragen van E. Bouticourt, M.W. Enderman, M. Grabner, A. Klein, N. Nemestothy, E. Salzger, S. Crémer, J.-L. Vanden Eynde, P. Mille, K. Keutgens, B. Delmotte, C. Indekeu, V. Bernard, B. Béthancourt, Y. Le Digol, D. Nicolas-Mery, A. Tiercelin, P. Gautier, V. Montens, A. de Wit & I. Gilles
Details
ISBN 978-2-930054-28-5
2016, KIK, 270 p.
Beschikbaar in Engels
Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Scientia Artis
12
Price
€ 45
Ook te koop aan het onthaal van het KIK

Veel meer dan structurele aspect

Al te vaak richten studies van houten architectuurafwerkingen van de middeleeuwen tot de moderne periode zich op het structurele aspect van het timmerwerk. Between Carpentry and Joinery vult de leegte op door deze afwerkingen juist te benaderen als informatiebron voor de geschiedenis van het gebouw, door de chronologie van de bouwfasen te retraceren en de materiële culturen en leefwijzen in beeld te brengen.

SA 12 4e Couv c bis

Voor een globale benadering

Daarbij blijkt de grens tussen timmer- en schrijnwerk in veel historische bouwwerken erg vaag of zelfs kunstmatig. Between Carpentry and Joinery pleit voor het ontwikkelen van een globale archeologische benadering tot de architecturale toepassing van hout om zo de organisatie van een gebouw, de logica van zijn constructie en zijn gebruik, en meer in het algemeen de complexe geschiedenis van de bestudeerde gebouwen in kaart te brengen.

13 bijdragen verdeeld over twee thema’s. Het eerste behandelt de scheidslijn tussen ruwbouw en afwerking aan de hand van vloer-, plafond- en dakbedekkingstechnieken. In het tweede wordt de nadruk gelegd op de afwerking door de bijdrage van dit ambachtsdomein aan de organisatie, het comfort en de versiering van huizen te onderzoeken.

Meer weten over deze publicatie of dit project? Neem contact met ons op:
Toon e-mail

Meer publicaties van het KIK

75ans small

La science au service du patrimoine belge / Wetenschap voor het Belgische erfgoed

H. De Clercq (verantwoordelijke uitgever) (2023)
€ 10
Details bekijken
Le vitrail monumental

Le vitrail monumental

2011
€ 30
Dossier de la Commission royale des Monuments, Sites et Fouilles
14
Details bekijken