Ga verder naar de inhoud

« Mes meilleures heures de Nostre Dame »

Les Heures de La Tramerie, un manuscrit vagabond (Paris, vers 1430 - Tournai, vers 1510-1520)

Author
D. Vanwijnsberghe
met een bijdrage van M. Van Bos & M. Vandorpe
Details
ISBN 978-2-930054-43-8
2022, KIK, 220 p.
Beschikbaar in Frans
Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Scientia Artis
19
Price
€ 48
Ook te koop aan het onthaal van het KIK
SA19 web

In december 2015 verwierf het Fonds Claire en Michel Lemay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een luxueus getijdenboek, een opmerkelijk manuscript dat in drie campagnes, verspreid over bijna een eeuw, tot stand kwam. Het Tramerie-getijdenboek, dat rond 1430 in Parijs besteld werd en aanvankelijk onvoltooid bleef, reisde door Noord- Frankrijk voordat het in het eerste kwart van de zestiende eeuw in Doornik werd afgewerkt.

Het is een belangrijk boek voor de kennis van de Doornikse kunst, een aanknopingspunt voor de reconstructie van het oeuvre van een tot nu toe onbekende lokale verluchter, de Meester van Hugues de Loges.

Deze miniaturist is op zijn beurt de centrale figuur in een weinig bekend hoofdstuk in de kunst van onze streken : de geschiedenis van de miniatuurkunst in het Zuiden van de Habsburgse Nederlanden, op het cruciale moment dat de Italiaanse renaissance de plaatselijke tradities, geworteld in de laatgotische kunst, omverwerpt. Deze paradigmaverschuiving is heel duidelijk te zien in de ornamentiek van sommige boeken geïllustreerd door de Meester van Hugues de Loges.

Le Maître de Hugues de Loges est au centre de la publication. (...) Tout cela constitue un apport très important à la connaissance de l'enluminure tournaisienne - d'autant qu'il s'agit d'une période jusqu'ici peu étudiée - et d'une manière plus générale à la connaissance de la production enluminée des Pays-Bas méridionaux.

A. Châtelet (Art de l'enluminure, 85, juni/augustus 2023)
Meer weten over deze publicatie of dit project? Neem contact met ons op:
Toon email

Meer publicaties van het KIK

SA15 cover mid

A Man of Vision

D. Deneffe & D.Vanwijnsberghe (red.) (2019)
€ 48
Scientia Artis
15
Details bekijken
Commemorations dans la lumiere

Commémorations dans la lumière et la couleur

I. Lecocq et Y. Dubois (2018)
€ 35
Monographies
Details bekijken