Ga verder naar de inhoud

Tree Rings, Art, Archaeology

Proceedings of an international Conference held in Brussels, 10-12 February 2010

Author
P. Fraiture (red.)
Met bijdragen van D. Houbrechts, G. Lambert, J.-P. Sosson, B. Rossignol, S. Durost, C. Corona, J.-L.E. F. Guibal, G. Lambert, V. Py, J. Guiot, A. Thomas, K. Haneca, O. Girardclos, C. Petit, T. Wazny, A. Daly, M. Zunde, T. Eissing, C. Dittmar, M. Dominguez-Delmas, J. F. Benders, G.L.G.A. Kortekaas, A. Billamboz, W. Tegel, J. Vanmoerkerke, G. Kaenel, N.A.D. Molyneux, T. Coomans, C. Bolle, J.-M. Léotard, V. Heymans, P. Sosnowska, M. Beuting, P. Vandervellen, T. Cooper, H. Dubois, D. Eckstein & J.-P. Garcia
Details
ISBN 978-2-930054-13-1
2011, KIK, 376 p.
Beschikbaar in Engels
Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Scientia Artis
7
Price
€ 40 (Laatste exemplaren)
SA7 min

Goede gebruik van de dendrochonologie

In 2010 organiseerde het KIK het colloquium Tree Rings, Art, Archaeology. Het hoofddoel was om dendrochronologen en vorsers uit andere disciplines - historici, archeologen en kunsthistorici - samen te brengen om van gedachten te wisselen over het "Goede gebruik van de dendrochonologie". Deze colloquiumbundel bevat de bijdragen van auteurs uit 15 Europese landen. Ze verkennen verschillende facetten van het dendrochronologische prisma, met als gedeelde slogan: "voorbij de datum". Dendrochronologie is immers veel meer dan een eenvoudig middel voor datering, en levert uiteenlopende informatie op, doorheen tijd en ruimte, zoals de herkomst van het hout, de ecologie, het klimaat, de omgeving, etc. Deze gegevens moeten niet worden beschouwd als doelen op zich, maar moeten worden geïntegreerd in een globale historische benadering vooraleer ze hun volle betekenis prijsgeven.

SA7 2

Kruispunt van menswetenschappen, exacte wetenschappen en natuurwetenschappen

In de huidige publicatie bevestigen de bijdragen van dendrochronologen en van specialisten in andere domeinen op sprekende wijze dit inzicht: alleen nauwe samenwerkingen tussen de verschillende disciplines kunnen een beredeneerde en gecontextualiseerde verwerking van de informatie opgeleverd door de groeiringen verzekeren. Daarenboven zouden deze samenwerkingen, die volgens ons onmisbaar zijn, moeten leiden tot een betere kennis van het potentieel en van de limieten van de dendrochronologische datering en tot een beter begrip van haar bijdragen. De huidige publicatie, zo hopen we, vormt een belangrijke stap in deze richting.

Meer weten over deze publicatie of dit project? Neem contact met ons op:
Toon e-mail

Meer publicaties van het KIK

PF CONTRIB 01

De Oorspronkelijke plaats van het Lam Gods-retabel

A. De Schryver & R. Marijnissen (1952)
uitgeput
Bijdragen
1
Details bekijken
Bulletin32 web

Bulletin 32 | 2006-2008

ISSN 0085-1892, 2009
€ 15
Bulletin
32
Details bekijken