Ga verder naar de inhoud

Winnaar Erfgoed Challenge 2021

Het interieur van de Rubenskapel is de winnaar van de eerste Erfgoed Challenge in 2021. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten.

Samen aan de slag voor de Rubenskapel

Het KIK lanceert een grote crowdfundingscampagne ten voordele van de conservatie-restauratie van de Rubenskapel.

Ook jij kan meebouwen aan de toekomst van dit unieke monument. Word vriend, doe mee aan een bestaande actie of zet zelf een actie op.

Momenteel worden er verschillende evenement georganiseerd voor de Rubenskapel de Sint-Jacobskerk Antwerpen.

Zien wij jou daar?

Judy De Roy

Altijd al zelf een stukje Belgisch erfgoed willen restaureren?

Ontdek de details van de Rubenskapel en kies nu zelf welk stukje van de Rubenskapel jij symbolisch wilt restaureren!

Judy De Roy, hoofd van het atelier steensculptuur van het KIK
Leen huet fotograaf rob stevens

Op ontdekking

Rubens’ grafkapel in de Sint-Jacobskerk won de Erfgoed Challenge van het KIK in 2021. Mede dankzij jouw gift kunnen de kunstwerken op deze locatie onderzocht en gerestaureerd worden. Schrijf je alvast in voor onze nieuwsbrief en beleef het mee vanop de eerste rij: de glorieuze uitvaart van de schilder, de inrichting van de kapel, en hoe het verder ging met Rubens’ familieleden.

  • Wat kostte Rubens’ begrafenis en wat at en dronk men op het diner achteraf? Hoe rouwden de familieleden en het huispersoneel?
  • Koos Rubens zelf het schilderij uit dat in het altaar prijkt?
  • Wat zal de restauratie van dit miskende prachtstuk aan het licht brengen? Beeldhouwde Rubens’ vriend Lucas Fayd’herbe echt de sculptuur van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten voor de kapel?
  • En was Helena Fourment echt de koningin van Antwerpen, een waar mode-icoon en influencer ? Met wie hertrouwde zij, en waarom ligt ze niet bij haar tweede man, maar wel bij Rubens begraven? Hoe verging het Rubens’ oudste zoon Albert, ooit de jongste dichter van Antwerpen?

Het wordt een ontdekkingstocht door een van onze mooiste monumenten: een cadeau van de familie Rubens, dat we samen kunnen uitpakken.

En de winnaar van 2021 is....!

In totaal stemden bijna 12 000 mensen voor hun favoriete erfgoedschat, een overweldigend resultaat. Onze hartelijke dank! Zo stemden er 2747 mensen voor de Art Nouveauhuizen in Brussel en behaalden de Schatten van de kathedraal van Doornik 2679 stemmen. De Grafkapel van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk veroverde met 3350 stemmen de harten van het publiek en werd door de commissie verkozen tot winnaar.

Ook de andere stemresultaten delen we graag met jullie: de sarcofaag van de heilige Chrodoara behaalde 1881 stemmen, de balletkostuums van James Ensor 662 en de gipsotheek van Constantin Meunier 536. Alle drie waren ze heel blij met de mooie aandacht én hun deelname blijkt een impuls om hun project voort te zetten.

De laatste rustplaats van Peter Paul Rubens is een uniek ensemble in nood. Voor de restauratie brengt het KIK nu zijn volledige expertise in stelling, in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap.

Kom eens kijken!

Restauratrice Karen Bonne steelt de show met de Grafkapel van Rubens!
Ze vertelt je graag meer over het pronkstuk van de Sint-Jacobskerk Antwerpen en de Erfgoed Challenge.
Altijd alles meemaken vanop de eerste rij? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Met dank aan alle spelers van de Nationale Loterij, Founding Partner van de Erfgoed Challenge!

De Erfgoed Challenge in Antwerpen

Na bijna 400 jaar is er weer leven in de Rubenskapel. Geweldig! De eerste winnaar van de Erfgoed Challenge wordt aangepakt. Het interdisciplinaire team van het KIK gaat aan de slag, van studie tot publicatie. Zo zorgen we samen voor een duurzame bewaring en ontsluiting van de Rubenskapel.

Onze collega-restaurateur Karen Bonne en Judy De Roy vertelde met veel plezier aan bezoekers alles over de laatste wensen van de barokke meester voor zijn laatste rustplaats. Zo vertelde Karen vooral over de uitdagingen rond het schilderij Madonna omringd door heiligen (ca. 1630). Naast dit topstuk buigt Judy zich over de Mater Dolorosa, toegeschreven aan Lucas Faydherbe (1617-1697), het altaar van de kapel waar zich voorts het epitaaf voor Rubens’ zoon Albert én twee praalgraven uit de negentiende eeuw bevinden.

Geef jij de Rubenskapel een toekomst?

Spannend!

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij Maria met Kind omringd door heiligen van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatieproject. Het schilderij siert al bijna vierhonderd jaar de grafkapel van de meester in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. De uithaling van het schilderij was een uiterst delicate operatie. Dankzij een nauwgezette voorbereiding verliep de hele operatie vlekkeloos.

Om veiligheidsredenen werd dit niet voorafgaand aangekondigd. Rubens' meesterwerk bevond zich in een speciale quarantaineruimte in het KIK. In oktober wordt het schilderij verder onderzocht en wordt het hele kunstwerk uitvoerig gedocumenteerd. Pas daarna kan gestart worden met de conservatie-restauratiebehandeling.

Met dank aan alle betrokken instanties voor de uitstekende samenwerking: Kerkfabriek Sint-Jacob Antwerpen, AG Vespa, Steenmeijer architecten, Topstukkenraad, Agentschap Onroerend Erfgoed, Mobull. Het interieur van de Rubenskapel won in 2021 de Erfgoed Challenge, een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nationale Loterij. Het interdisciplinair conservatie-restauratieproject van het schilderij wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.