Ga verder naar de inhoud

Infotheek

De Infotheek van het KIK is hét documentatiecentrum voor het Belgisch kunsterfgoed. Ze herbergt een bibliotheek en een fototheek en beheert de interventiedossiers en archieven van het KIK. We werken volop aan de digitalisering van de collectie en maken die beschikbaar via de online database BALaT.

Veelzijdig documentatiecentrum

Fototheek

Het fotoarchief is het visuele geheugen van België. Het bevat meer dan 1 miljoen foto’s van roerend en onroerend erfgoed.

Meer informatie

Bibliotheek

Hier vindt u werken gewijd aan de kunstgeschiedenis, aan de conservatie-restauratie van kunstwerken en aan het chemisch, fysisch en materiaal­technisch onderzoek van kunstwerken en restauratieproducten.

Meer informatie

BALaT

BALaT is de centrale online catalogus van het KIK. In één muisklik raadpleegt u meerdere databanken tegelijk: de online fototheek, de bibliotheek, de Dictionnaire des peintres belges en nog veel meer.

Meer informatie

Archief van interventiedossiers

Doorspit de interventiedossiers van het KIK: meer dan 20.000 dossiers met kunsthistorisch advies, voorstudies en conservatie-restauratiedossiers. Alleen raadpleegbaar op afspraak, via dossiers@kikirpa.be.

Meer informatie

Digitalisering: de toekomst van de infotheek

De fotografen van het KIK reizen het hele land rond om ons erfgoed te vereeuwigen in beeld: vroeger analoog op fysieke dragers, sinds 2000 digitaal. Eind 2013 stelden we een team samen om de negatieven van de analoge foto’s te digitaliseren, te beschrijven en online beschikbaar te stellen. Dat biedt heel wat voordelen:

  • Ze zijn eenvoudig doorzoekbaar en beschikbaar in hoge resolutie, wat een grote meerwaarde is voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Dankzij de digitale kopie hoeft de fragiele originele drager niet meer geconsulteerd te worden.

Het is een echt titanenwerk: het gaat om meer dan 900.000 beelden, waarvan de oudste dateren van het einde van de 19de eeuw.

De digitalisering van negatieven en interventiedossiers gebeurt door het team DIGIT en wordt financieel ondersteund door het digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

B095702 gold Web

Wist u dat...?

  • We al in de jaren 90 een groot deel van de collectie lieten digitaliseren? Deze digitale beelden zijn wel van lagere kwaliteit dan de beelden die we vandaag produceren, maar nog steeds enorm nuttig.
  • We veel méér doen dan het opnieuw fotograferen van de oude negatieven, diapositieven en andere originale dragers? Ze krijgen ook een minutieuze conservatiebehandeling om ze optimaal te kunnen bewaren.
  • We vaak samenwerken met onderzoekers voor regionale, nationale en zelfs internationale projecten.
  • De kleuren op de analoge dragers soms chemisch gedegradeerd zijn? Met fotobewerkingssoftware herstellen we zo goed mogelijk de originele kleuren.
  • U de meeste digitale foto’s gratis kan downloaden op BALaT?

Digitale beelden opvragen

1. De foto’s die u zoekt staan online en zijn van voldoende kwaliteit?

Download ze gratis via BALaT.

2. De foto’s die u zoekt staan online, maar u wilt een hogere resolutie?

Bestel ze (tegen betaling) met ons bestelformulier.

3. De foto’s die u zoekt staan nog niet online?

Bezoek de leeszaal van het KIK en krijg toegang tot de volledige collectie. Wilt u (tegen betaling) specifieke negatieven van het KIK laten digitaliseren, bijvoorbeeld in het kader van een onderzoeksproject? Dan kan dat ook met het bestelformulier. Na betaling halen we de negatieven uit ons depot voor reiniging, digitalisering en bewerking. Dat proces duurt ongeveer twee weken. U ontvangt daarna een link om de beelden te downloaden.

4. Niet gevonden wat u zocht?

Ons team van kunsthistorici kent de collectie door en door. Ze helpen u graag verder.

Informatie over reproductierechten en copyright is in het bestelformulier opgenomen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Erik Buelinckx
Erik Buelinckx
Verantwoordelijke

Onze experts

Eva Coudyzer
Elodie De Zutter


Praktische informatie

Het team van de Infotheek verwelkomt u graag in de leeszaal van dinsdag tot vrijdag tussen 9u30 en 12u30 en tussen 13u30 tot 17u30.

Eventuele uitzonderlijke wijzigingen van de openingsuren zijn te raadplegen via onze Twitter-pagina.

Contact en hulp bij opzoekingen

Tel: +32 (0)2 739 67 54

E-mail: infotheek@kikirpa.be

Volg ons op Twitter!

Reglement voor de bezoekers van de Infotheek

Bekijk het reglement van de Infotheek.

Op zoek naar specifieke informatie over de Vlaamse Primitieven?

Bezoek ons Studiecentrum voor de Vlaamse Primitieven! Alleen op afspraak (per e-mail naar infoXV@kikirpa.be).

Adresgegevens en bereikbaarheid