Ga verder naar de inhoud

Het schilderij Geschiedenis van Cosmas en Damianus

Geef jij Cosmas en Damianus een helende hand? Het schilderij met de heilige geneesheren Cosmas en Damianus is doorheen de tijd afgesleten en bedekt met vuil en stof. Met jouw stem kan jij dit werk uit 1523 in de Brugse Sint-Jacobskerk een handje helpen om te helen.

Stem voor de restauratie van het schilderij met de heiligen Cosmas en Damianus en laat dit werk terug tot leven komen.

12342

Lanceloot Blondeel, veelzijdig kunstenaar

Het schilderij met de geschiedenis van de heiligen Cosmas en Damianus is een topstuk bewaard in de Sint-Jacobskerk in Brugge. Het is een werk van de Brugse kunstenaar Lanceloot Blondeel (1496-1561). Een artistieke duizendpoot, die Blondeel, want hij was schilder, tekenaar, beeldhouwer, cartograaf, bouwkundige, ontwerper van wandtapijten en zo gaat het maar door. De Legende van de HH. Cosmas en Damianus uit 1523 geldt als zijn vroegst gesigneerde en gedateerde werk. Het is ook het vroegste werk waarbij de kunstenaar zich helemaal liet gaan in het schilderen van somptueuze architecturale kaders. Uiteindelijk wordt de weergave van zulke ornamentele kaders een van de meest kenmerkende elementen in zijn oeuvre. Dit schilderij geldt dus als vertrekpunt voor de stijlevolutie van Blondeel. De bijzondere artistieke waarde is ontegensprekelijk. Het doek is dan ook opgenomen in de lijst van roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

Gemartelde geneesheren

De Legende van de HH. Cosmas en Damianus stelt de martelingen voor van de tweelingbroers Cosmas en Damianus, twee christelijke geneesheren die hun geloof met de dood moesten bekopen. Het doek is door verticale gouden latjes in drie verdeeld. Het middelste deel toont een landschap met verschillende scènes van de martelingen van de broers. Aan de zijkanten zien we links de heilige Cosmas met een urinaal, een medisch hulpmiddel om urine op te vangen, en rechts de heilige Damianus met zalfpot en spatel. De broers werden later de beschermheiligen van artsen, apothekers en andere beroepen uit de medische sector. Het was het gilde van de chirurgijns en barbiers van Brugge die dit werk bestelde voor zijn altaar in de Sint-Jacobskerk.

Jij kan een handje toesteken

Blondeel schilderde de scènes met Cosmas en Damianus op doek en niet op paneel. Dat was uitzonderlijk in 1523 en maakt dit schilderij uiterst zeldzaam. Jammer genoeg is het werk in slechte staat. Zo is het vernis dof geworden. Bedoezeld door een laag van vuil en stof is de leesbaarheid van het kunstwerk verstoord. Ook retouches en slijtage van de verflaag bemoeilijken een waardering van het werk.

Geef jij Cosmas en Damianus een helende hand? Bij reiniging en restauratie zal dit uitzonderlijke werk terug tot leven komen. Met jouw stem en jouw steun kan jij dat waarmaken.

Lees meer over onze sponsors

Of stem je liever op...?

De jurk uit de verzameling van Albert Glibert

Steek deze jurk in een nieuw kleedje!

Het schilderij Prediking van Johannes de Doper

Haal de doper weer boven water!

De ambachtstoortsen van de Hallepoort

Zet ons weer in vuur en vlam!