Ga verder naar de inhoud

De jurk uit de verzameling van Albert Glibert

Steek jij deze jurk in een nieuw kleedje? Dit fraaie, met bloemetjes versierde kledingstuk liep schade op door water en is vuil en stuk. Daar passen we samen een mouw aan!

Stem voor de restauratie van de 18de-eeuwse jurk uit de verzameling van Albert Glibert uit Brussel en laat haar weer floreren tussen de rest van de collectie.

1469

Een gulle schenking

“Ik geef en vermaak aan den Belgischen Staat, om in de Musea van het Jubelpark te plaatsen, mijne verzameling oude kostuums.” Dat was de uitdrukkelijke wens van de Brusselse schilder Albert Glibert (1832-1916) in zijn testament. Op 21 september 1922 verscheen dit bericht in het Belgische Staatsblad en zo kwam de collectie kledingstukken van Glibert inderdaad naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Terug in de tijd dankzij kledij

Als 19de-eeuwse kunstenaar greep Albert Glibert graag terug naar het verleden in zijn schilderijen. Hij liet zijn modellen historische kleding dragen, vaak 18de-eeuwse stukken, die hij blijkbaar zelf aankocht of in zijn bezit kreeg. Zo creëerde hij een verzameling handschoenen, kantwerk, textiel, sjaals, kousen, schoenen, jassen, gilets, rokken, jurken enzovoort. Het is een unieke collectie, zeker wat de robes à la française en robes à l’anglaise betreft. In 1922 was de verwerving door de KMKG van Gliberts ongeveer 200 stuks tellende verzameling dan ook van groot belang.

Ontsluier haar geschiedenis

Deze jurk met een klein bloemmotief en gestreepte zijde was een type jurk dat Glibert graag in beeld bracht op zijn schilderijen. Helaas leed zij zware waterschade in het museum in het midden van de 20ste eeuw, waarschijnlijk door een waterlek of insijpelend water. Ze is fragiel en vuil. Gelukkig kan ons Atelier textiel hier een mouw aan passen met een conservatiebehandeling waardoor ze op schitterende wijze haar toekomstige museale leven kan verderzetten.

Met jouw hulp steken we de 18de-eeuwse jurk in een nieuw kleedje en kunnen we een diepgaande analyse uitvoeren naar materiële sporen op het textiel. Misschien vinden we wel sporen terug van verfpigmenten in het zijdeweefsel van de jurk. Verder contextonderzoek kan nog meer kleding en schilderijen van Albert Glibert opsporen en aan elkaar linken. Is ook deze mooie jurk gedragen door een model voor een van zijn werken? Vinden we haar terug op een kunstwerk van Glibert?

Lees meer over onze sponsors

Of stem je liever op...?

De ambachtstoortsen van de Hallepoort

Zet ons weer in vuur en vlam!

Het schilderij Geschiedenis van Cosmas en Damianus

Geef hen een helende hand!

Het schilderij Prediking van Johannes de Doper

Haal de doper weer boven water!