Ga verder naar de inhoud

Het schilderij Prediking van Johannes de Doper

Haal jij de doper weer boven water? De Prediking van Johannes de Doper, een prachtig schilderij uit de Heilig Hartkerk in Aalst, is dringend aan restauratie toe. Jij kan dit paneel uit de late 16de-vroege 17de eeuw helpen redden door nu te stemmen.

Geef jouw zegen voor de restauratie van het drieluik met Johannes de Doper en red dit erfgoed van de ondergang.

12753

Frans Pourbus de Jonge (toeschrijving), Triptiek met de Prediking van Johannes de Doper, einde 16de-begin 17de eeuw, olieverf op paneel, voorheen bewaard in de Heilig Hartkerk, Aalst.

© KIK-IRPA, Brussel

Johannes de Doper op paneel

Het schilderij met de prediking van Johannes de Doper toont scènes uit het leven van de man die Christus doopte. In het midden, op een open plek in het bos en met een bont gezelschap aan zijn voeten, verkondigt Johannes een boodschap van bekering. Links zien we hoe hij Jezus doopt in de Jordaan. Rechts is zijn marteldood voorgesteld: een gruwelijke onthoofding op bevel van koning Herodes.

De verschillende scènes zijn op drie aaneengesloten panelen geschilderd. Dit kunstwerk is dan ook een drieluik, met twee zijluiken die dichtgeklapt kunnen worden. Op de keerzijden staan respectievelijk de figuren van Johannes de Doper met een schaap dat tegen hem opspringt en de heilige bisschop Ambrosius.

Mysteries en materiële moeilijkheden

Het werk dateert uit de late 16de of vroege 17de eeuw. Het komt uit de Heilig Hartkerk van Aalst en is eigendom van de Gasthuiszusters. De Prediking van Johannes de Doper vertoont flitsen van een uitzonderlijke kwaliteit, maar draagt vooral de sporen van een bewogen geschiedenis – door omzwervingen, slechte bewaaromstandigheden en grote, ingrijpende interventies. De triptiek heeft meerdere problemen: barsten in de houten panelen, opstuwingen in de verflagen, zones waar de verf verdwenen is en andere die overschilderd zijn, zwaar verdonkerde vernislagen …

Het zou een werk van Frans Pourbus de Jonge (1569-1622) kunnen zijn, maar door de slechte staat van bewaring kan die toeschrijving niet bevestigd worden. Daarenboven heeft het schilderij geen bewaarplaats meer omdat de Heilig Hartkerk van Aalst werd gedesacraliseerd. In 2027 zou het werk echter een nieuwe thuis vinden in de gerestaureerde Sint-Martinuskerk van Aalst waar het in de doopkapel tot zijn volle recht zou komen.

Geef dit werk jouw zegen

Jij kan helpen de doper weer boven water te halen! Stem voor de restauratie van de Prediking van Johannes de Doper. Dankzij een grondige restauratie zal de kwaliteit van het drieluik uit Aalst opnieuw zichtbaar worden, als één samenhangend geheel. Het bestuderen van de materialen en technieken zal ook nieuwe inzichten verschaffen voor het kunsthistorisch onderzoek naar de schilder, Frans Pourbus de Jonge of is het Otto van Veen?

Geef jouw stem aan dit schilderij en bezorg dit vergeten meesterwerk een nieuwe toekomst.

Lees meer over onze sponsors

Of stem je liever op...?

De ambachtstoortsen van de Hallepoort

Zet ons weer in vuur en vlam!

Het schilderij Geschiedenis van Cosmas en Damianus

Geef hen een helende hand!

De jurk uit de verzameling van Albert Glibert

Steek deze jurk in een nieuw kleedje!