Ga verder naar de inhoud

De sarcofaag van de heilige Chrodoara

Bezorg de heilige Chrodoara een tweede jeugd.

Sarcofaag van de heilige Chrodoara

Collegiale kerk van Sint-Joris-en-Sint-Oda, Amay, ca. 730

De werkdag van 22 januari 1977 liep op zijn einde toen twee archeologen van de archeologische kring Haspengouw-Condroz onder het koor van de Sint-Joriskerk in Amay plots met het getik van hun beitels een hol geluid opmerkten. Enkele minuten later stonden ze oog in oog met een mysterieuze figuur op het deksel van een kalkstenen kist. Aan de bovenzijde van deze sarcofaag konden de archeologen een inscriptie ontcijferen:

CHRODOARA NUBELIS MAGNA ET INCLITIS EX SUA SUBSTANCIA DICTAVIT SANCTOARIA Nobele Chrodoara, groots en illuster, uit haar eigen rijkdom het heiligdom verrijkt


Chrodoara nubelis – Nobele Chrodoara
De sarcofaag werd in de Merovingische periode (ca. 730) gemaakt voor de stoffelijke resten van een zekere Chrodoara. Deze mysterieuze Chrodoara - ook gekend in Amay als de heilige Oda - was een aristocratische dame die ongeveer een eeuw eerder in Amay een klooster stichtte. Op het deksel van de sarcofaag is ze rechtopstaand afgebeeld met een staf in haar rechterhand. Dit is de enige bekende Merovingische sarcofaag met een menselijke figuur en een tekstinscriptie. Het is dan ook een absoluut topstuk.

Naar het volgende millennium

Voor velen is de Merovingische sarcofaag van Amay een onbekende erfgoedschat. Daar willen we verandering in brengen! De sarcofaag staat tentoongesteld op de plaats waar ze in 1977 gevonden werd: vlak voor het hoogaltaar van de kerk, op ongeveer drie meter diepte. Ze is zichtbaar door een glazen vloerplaat. In samenwerking met de stad, de kerkfabriek en het lokale museum werken we een plan uit voor een verbeterde ontsluiting van deze unieke sarcofaag. In functie daarvan gaan we ook na welke ingrepen nodig zijn op de sarcofaag zelf en zorgen we voor een optimale bewaringstoestand. Zo garanderen we de toekomst van deze erfgoedschat en schenken we nieuw leven aan de heilige Chrodoara.

Zelf op ontdekking?

Wil je graag zelf oog in oog staan met de mysterieuze merovingsche sarcofaag?
Breng dan zeker een bezoek aan het Musée Communal d’Archéologie et d’Art religieux (Place Sainte Ode, 2c, B-4540 Amay).
http://amayarcheomusee.be

Met dank aan de Founding Partner van de Erfgoed Challenge

Lees meer over onze sponsors

Dit erfgoedobject nam het op tegen

De Art Nouveau woningen in Brussel

De grafkapel van Peter Paul Rubens

De gipsotheek van Constantin Meunier