Ga verder naar de inhoud

RICH Talk 2

Pierre-Yves Kairis: Plunderingen of artistieke veroveringen? De inbeslagnames door de Franse revolutionairen en de eisen tot teruggave (Lezing in het Frans)

Datum en tijdstip
09 november 2021 16:00 - 17:30
Locatie
KIK, Brussel
Prijs
10 euro (studenten 5 euro)

Plunderingen of artistieke veroveringen? De inbeslagnames door de Franse revolutionairen en de eisen tot teruggave

Sinds een dertigtal jaren proberen verschillende politici het dossier van de Franse artistieke inbeslagnames van 1794-1795 naar boven te halen, in een poging om de teruggave te eisen van een of ander meesterwerk van ons land dat naar Parijs was gebracht voordat het naar de Franse musea in de provincies werd verspreid. Het was in deze context dat de toenmalige staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid de spreker vroeg om een gedetailleerd historisch overzicht van de gebeurtenissen. De staatssecretaris vroeg het KIK tegelijk om een gedetailleerde wetenschappelijke inventaris van alle schilderijen en beeldhouwwerken die door de Fransen in beslag waren genomen. Al deze stappen leiden tot de onvermijdelijke en erg actuele vraag naar mogelijke teruggaves: moeten we de doos van Pandora openen in een poging om de geschiedenis te herschrijven?

Na een doctoraat in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Luik werkte Pierre-Yves Kairis achtereenvolgens aan deze universiteit, bij de Koning Boudewijnstichting, aan het Collège de France en vervolgens bij het Belgisch Federaal Ministerie voor Wetenschapsbeleid, alvorens in 1998 aan de slag te gaan bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Hij is momenteel hoofd van de eenheid Kunsthistorisch onderzoek en inventaris van het KIK. Hij heeft het grootste deel van zijn onderzoek en publicaties gewijd aan de oude schilderkunst in Wallonië, met name in het Prinsbisdom Luik. Zijn lijvige monografie over de 17de-eeuwse Luikse schilder Bertholet Flémal werd in 2016 bekroond door de Académie française. Naar aanleiding van een historisch rapport over de Franse revolutionaire inbeslagnames dat in oktober 2015 aan staatssecretaris Elke Sleurs werd voorgelegd, gaf zij hem de opdracht de wetenschappelijke inventarisatie van de door de Fransen geroofde schilderijen en beeldhouwwerken te leiden (2016-2018).

Onder de deelnemers verloten we drie exemplaren van het boek 'Nouveaux regards sur les saisies patrimoniales en Europe à l’époque de la Révolution française'.

X130326 gold Web

PRAKTISCH

De lezingen starten om 16.00u in het auditorium van het KIK en worden gevolgd door een receptie. Alle dan geldende coronamaatregelen zullen in acht worden genomen. Als de lezing toch niet kan doorgaan, wordt ze als video online geplaatst. We kondigen tijdig aan in welke vorm u de lezing kan bijwonen en verwittigen iedereen die zich heeft ingeschreven persoonlijk.

De toegangsprijs voor elke RICH Talk bedraagt 10 euro. Voor studenten is er een kortingstarief van 5 euro. Betalen kan zowel cash als elektronisch bij uw aankomst in het KIK. We hebben plaats voor 90 personen, maar mogelijk moeten we meer afstand houden. Schrijf dus tijdig in! Dit kan tot de dag voor de lezing. Opgelet: uw inschrijving is pas definitief nadat u van ons een bevestiging heeft ontvangen. Uiteraard betaalt u niets als de lezing niet doorgaat.

Wij kijken er alvast naar uit om u te mogen verwelkomen!

Wilt u meer info of wilt u zich inschrijven? Geef ons een seintje!

Aankomende evenementen van het KIK

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - KIK, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders 2024 – Medieval and Renaissance Sculpture

23 juni 2024 00:00 - 03 juli 2024 00:00 - België

Jaarlijks brengt de Summer Course een selecte groep van 18 hooggekwalificeerde jonge onderzoekers naar Vlaanderen. Ze krijgen een intensief 11-daags programma aangeboden van lezingen, discussies en bezoeken met betrekking tot een specifieke kunsthistorische periode van de Vlaamse kunst. De achtste editie van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders focust op beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Het programma vindt plaats van 23 juni tot en met 3 juli 2024.

Details bekijken